4 روش اثبات مالکیت زمین بدون سند رسمی

اثبات مالکیت زمین بدون سند امری دشوار است ولی غیر ممکن نیست و از نظر قانونی راهکارهایی برای آن تعریف شده است. از منظر قوانین و مقررات ارائه ی سند رسمی به عنوان دلیل قطعی و محکمی برای مالکیت افراد شناخته می شود. به عبارت دیگر اشخاص از طریق ارائه ی سند رسمی می توانند مالکیت خود را نزد مراجع قضایی به اثبات برسانند و صاحب حقوق خود شناخته می شوند.

حال شرایطی را در نظر بگیرید که شخصی در صدد اثبات مالکیت زمین بدون سند رسمی است. به نظر شما چنین امری از نظر حقوقی امکانپذیر است؟ چه راهکارهایی برای اثبات مالکیت اراضی بدون سند رسمی وجود دارد؟ در ادامه برای کسب اطلاعات بیشتربا ما همراه باشید.

اثبات مالکیت به چه معناست؟

از نظر قانونی سند رسمی مهم ترین ادله ی اثبات مالکیت شناخته می شود. با این حال ممکن است افراد از طریق سند عادی برای اثبات مالکیت خود اقدام نمایند. سند رسمی طبق ضوابط و شرایط قانونی خاصی توسط مامورین صلاحیتدار دولتی تنظیم می شود. سند عادی واجد چنین اوصافی نیست و قولنامه و مبایعه نامه را می توان به عنوان مهم ترین مثال های آن برشمرد.

اثبات مالکیت زمین بدون سند رسمی

روش های اثبات مالکیت زمین بدون سند رسمی

بر اساس ماده ی 1287 قانون مدنی سند رسمی تعریف شده است و به عنوان مهم ترین ادله ی اثبات مالکیت شناخته می شود. به طور کلی در شرایطی که با ملک بدون سند مواجه هستید ابتدا بایستی دادخواست اثبات مالکیت را به دادگاه قضایی صالح ارائه دهید.

فرد ابتدا دادخواست خود را تنظیم و تمامی ادله و مدارکی که مورد نیاز است ضمیمه ی دادخواست می نماید و ازطریق دفاتر خدمات قضای به مرجع صالح ارسال می کند. به طور کلی در شرایطی که سند رسمی وجود ندارد، یکی از شرایط زیر را می توان متصور شد:

1- سند عادی

شما ازطریق سند عادی می توانید برای اثبات مالکیت زمین بدون سند رسمی اقدام نمایید. در برخی شرایط به خصوص در ایام گذشته برای معاملات و فروش زمین و اراضی از قولنامه های دستی استفاده می گردید. قولنامه های دستی و مبایعه نامه ها فاقد خصوصیات و ویژگی های سند رسمی هستند و ممکن است استناد به آن جهت اثبات مالکیت کمی دشوار به نظر برسد. همچنین معامله ی شفاهی نیز در برخی شرایط خاص می تواند به اثبات مالکیت کمک کند. برای مثال: شرایطی را در نظر بگیرید که دو نفر نزد شهود اقدام به معامله ی شفاهی زمین نموده اند و ثمن معامله نیز پرداخت شده است. در چنین شرایطی راهکارهایی وجود دارد که می توان برای اثبات مالکیت زمین اقدام نمود. برای مثال: شهادت شهود و ارائه ی رسید بانکی معتبر می تواند ادله ی محکمی به شمار رود.

دادگاه با بررسی قولنامه و یا مبایعه نامه ای که به صورت دستی تنظیم شده و با بررسی سایر ادله ی موجود می تواند حکم نهایی را جهت اثبات مالکیت صادر نماید.

2- اقرار

از نظر حقوقی اقرار به معنای اقرار به حقی است که به نفع طرف مقابل باشد. شرایطی را در نظر بگیرید که مالک اصلی و متصرف زمینی بر سر مالکیت زمین با یکدیگر اختلاف دارند. در چنین شرایطی اگر متصرف اقرار به مالکیت طرف مقابل نماید، دعوی خاتمه می یابد و مالکیت طرف مقابل به اثبات می رسد.

3- شهادت شهود

یکی از مهم ترین راهکارهای قانونی اثبات مالکیت زمین بدون سند شهادت شهود است. شهادت شهود موضوعی است که علاوه بر متون قانونی در شرع اسلامی نیز مورد تایید و تاکید قرار گرفته است و به استناد آن می توان حکم نهایی موضوع را اعلام نمود.

در شرایطی که زمین شما فاقد سند مالکیت رسمی است و خواستار اثبات مالکیت آن هستید می توانید از طریق شهادت شهود دعوی خود را پیش برده و به نتیجه برسید.

شهادت شهود با ظوابط و مقررات شرعی و قانونی خاصی همراه است و محتوای بیانات شهود بایستی در یک راستا و برابر باشد. بنابراین چنانکه در بیانات و شهادت شهود تفاوتی وجود نداشته باشد. برای اثبات مالکیت زمین بدون سند از طریق شهادت شهود شهادت دو مرد و یا یک مرد و دو زن کافیست.

4- اماره تصرف

اصطلاح اماره تصرف به موارد و نشانه هایی اشاره می کند که از طریق آن می توان به مالکیت فرد پی برد و آن را به اثبات رسانید. برای مثال: اماره ید (تصرفات و یا سکونت فرد) در زمین و ملک مورد نظر می تواند دلیلی بر مالکیت او شناخته شود.

البته در نظر داشته باشید که صرف تصرف دلیل برای مالکیت نیست و اماره ید بایستی خصوصیات قانونی خاص خود را دارا باشد.

رسیدگی به دعوی اثبات مالکیت زمین بدون سند رسمی نیازمند پرداخت هزینه های دارسی است و دادگاه محل وقوع ملک به عنوان مرجع قضایی صالح برای رسیدگی به دعوی شناخته می شود.

ارائه مشاوره حقوقی

علی رغم اینکه سند رسمی به عنوان مهم ترین و محکم ترین ادله ی قانونی اثبات مالکیت شناخته می شود، قانون نگاهی وسیع تر و فراتر دارد و جمیع جهات را پیش بینی نموده است. چنین مسائلی در رابطه با بسیاری از موارد بسیار حائز اهمیت است و پرونده های متعددی در این رابطه به چشم می خورد.

چنانچه در مقام خواهان و یا ذینفع چنین پرونده هایی هستید ، حضور وکیل متخصص ملکی و باتجربه در زمینه ی امور ملکی می تواند ضمن ارائه ی مشاوره حقوقی دقیق و جامع، جزئیات و نکات حقوقی بیشتری در اختیار شما قرار دهد.

برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره حقوقی تخصصی در این زمینه می توانید با فرنیان فر وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *