وکیل رشوه
وکیل رشوه و مجازات جرم ارتشا : رشوه و رشوه خواری جزء قدیمی ترین جرایم به حساب می آید و سابقه ی آن به تشکیل اولین تمدن های تاریخ بشری باز می گردد. رشوه می تواند بی اعتمادی و فساد را در سطح جامعه گسترش دهد و با آثار و تبعات منفی بسیاری همراه است. از سوی دیگر رشوه به تضییع حقوق افراد در سطح وسیعی منجر می گردد و اینجاست که حمایت های قانونی اهمیت می یابد.
به نظر شما رشوه چه مجازاتی به دنبال دارد؟ نقش وکیل رشوه در این میان چیست؟
در ادامه برای کسب اطلاعات بیشتر با وکیل فرنیان فر همراه باشید.
نگاهی به جرم رشوه
رشوه به معنای دریافت پول غیرقانونی و غیر شرعی برای انجام کاری مشخص است. این کار می تواند از نوع باطل کردن حق و یا به حق شمردن امر باطلی باشد که در نهایت به تضییع حقوق دیگران منجر می گردد. رشوه، رشوه خواری و ارتشا همگی یک مفهوم حقوقی است و آن پرداخت پول، مال و یا سند به به افراد و مستخدمین دولتی در ازای انجام یا عدم انجام کاری مشخص است. در نظر داشته باشید که این کار در بیشتر موارد غیرمشروع و غیرقانونی نیست و از طریق قانونی و شرعی نیز امکانپذیر است. اما در صورت پرداخت رشوه مولفه های غیرقانونی و غیرشرعی به آن اضافه می شود و آن را از حالت مجاز و قانونی خارج می کند. شخصی که رشوه پرداخت می کند به عنوان راشی و شخصی که رشوه را دریافت می نماید به عنوان مرتشی شناخته می شود.
عناصر جرم رشوه
با نگاهی دقیق تر و عمیق تر به مساله در می یابیم که رشوه می تواند نظم و امنیت عمومی جامعه را مختل نماید. عنصر قانونی جرم رشوه از موارد زیر استنباط می گردد:
بر اساس ماده ی 3 قانون تشدید مجازات :
مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری : هر یک از مستخدمین و مامورین دولتی اعم از قضایی و اداری یا شوراها یا شهرداری ها یا نهادهای انقلابی و بطور کلی قوای سه گانه و همچنین نیروهای مسلح یا شرکتهای دولتی یا سازمانهای دولتی وابسته به دولت و یا مامورین به خدمات عمومی خواه رسمی یا غیر رسمی برای انجام دادن یا انجام ندادن امری که مربوط به سازمانهای مزبور می باشد وجه یا مال یا سند پرداخت وجه یا تسلیم مالی را مستقیما یا غیر مستقیم قبول نماید در حکم مرتشی است اعم از این که امر مذکور مربوط به وظایف قبول نماید در حکم مرتشی است.
اعم از این که امر مذکور مربوط به وظایف آنها بوده یا نداده و انجام آن برطبق حقانیت و وظیفه بوده یا نبوده باشد و یا آن که در انجام یا عدم انجام آن موثر بوده یا نبوده باشد به ترتیب زیر مجازات می شود:
در صورتی که قیمت مال یا وجه ماخوذ بیش از بیست هزار ریال نباشد به انفصال موقت از شش ماه تا سه سال و چنانچه مرتکب درمرتبه مدیر کل یا همطراز مدیر کل یا بالاتر باشد به انفصال دائم از مشاغل دولتی محکوم خواهدشد و بیش از این مبلغ تا دویست هزار ریال از یکسال تا سه سال حبس و جزای نقدی معادل قیمت مال یا وجه ماخوذ و انفصال موقت از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد و چنانچه مرتکب در مرتبه مدیر کل یا همطراز مدیر کل یا بالاتر باشد به جای انفصال موقت به انفصال دائم از مشاغل دولتی محکوم خواهد شد.
در صورتی که قیمت مال یا وجه ماخوذ بیش از دویست هزار ریال تا یک میلیون ریال باشد مجازات مرتکب دو تا پنج سال حبس به علاوه جزای نقدی معادل قیمت مال یا وجه ماخوذ و انفصال دائم از خدمات دولتی و تا ۷۴ضربه شلاق خواهد بود و چنانچه مرتکب در مرتبه پایین تر از مدیر کل یا همطراز آن باشد بجای انفصال دائم به انفصال موقت از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد .
در صورتی که قیمت مال یا وجه ماخوذ بیش از یک میلیون ریال باشد مجازات مرتکب پنج تا ده سال حبس به علاوه جزای نقدی معادل قیمت مال یا وجه ماخوذ و انفصال دائم از خدمات دولتی و تا ۷۴ ضربه شلاق خواهد بود و چنانچه مرتکب در مرتبه پایین تر از مدیر کل یا همطراز آن باشد بجای انفصال دائم به انفصال موقت از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد .
همچنین بر اساس ماده ۴ قانون فوق الذکر: کسانیکه با تشکیل یا رهبری شبکه چند نفری به امر ارتشاءو اختلاس و کلاهبرداری مبادرت ورزند علاوه بر ضبط کلیه اموال منقول و غیر منقولی که از طریق رشوه کسب کرده اند بنفع دولت و استرداد اموال مذکور در مورد اختلاس و کلاهبرداری و رد آن حسب مورد به دولت یا افراد ، به جزای نقدی معادل مجموع آن اموال وانفصال دائم از خدمات دولتی و حبس از پانزده سال تا ابد محکوم می شوند و در صورتیکه مصداق مفسد فی الارض باشند مجازات آنها ، مجازات مفسد فی الارض خواهد بود. (به موجب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب ۱۳۹۹ و تبصره الحاقی به ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲، عبارت تا ابد به حبس درجه ۱ تبدیل میشود.)
- عنصر مادی جرم رشوه در شرایطی تحقق می یابد که شخص اقدام به پرداخت رشوه نموده و عملیاتی مبنی بر آن انجام دهد.
- عنصر معنوی جرم رشوه احراز سوءنیت و قصد شخص از پرداخت رشوه است.
برای شکایت در خصوص جرم رشوه بایستی به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرد. البته شما می توانید از طریق سامانه ی اینترنتی تعزیرات نیز گزارشات رشوه خواری را به ثبت برسانید.
از آنجایی که جرم رشوه در رابطه با کارکنان و کارمندان دولتی مطرح است، مرجع قضایی صالح برای رسیدگی به جرم رشوه دادسرای کارکنان دولت است که پس از اثبات جرم و صدور کیفرخواست، رسیدگی در دادگاه کیفری ادامه می یابد. شهادت شهود، اقرار متهم و علم قاضی می تواند در اثبات جرم رشوه موثر واقع شود. در این میان حضور وکیل رشوه از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است.
وکیل رشوه و جرم ارتشا
جزئیات قانونی و حقوقی فراوانی در رابطه با جرم رشوه وجود دارد که روند رسیدگی و تشریفات قانونی آن را پیچیده تر می کند. طبیعتا در چنین شرایطی افراد معمولی از تمامی جزئیات مطلع نیستند و این می تواند فرایند رسیدگی تحت تاثیر قرار دهد. در چنین شرایطی است که نقش وکیل متخصص و باتجربه در زمینه ی رشوه پررنگ تر می شود و می تواند روند در رسیدگی به پرونده بسیار موثر باشد.
وکیل رشوه در قدم اول وکیل پایه یک دادگستری است و در قدم دوم تخصص و دانش ویژه ای در حوزه ی مسائل حقوقی و کیفری مرتبط با رشوه دارد.
برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره حقوقی تخصصی در این زمینه می توانید با فرنیان فر وکیل متخصص در امور کیفری در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.