مجازات سرقت و اقدامات قانونی لازم

صفر تا ۱۰۰ مجازات جرم سرقت در قانون :  جرم سرقـت از قدیمی ترین جرایم علیه اموال است که در طول تاریخ مجازات های سنگینی با توجه به اهمیت آن در جوامع مختلف تعیین شده است جرم سرقت به این علت که علاوه بر تهدید اموال افراد جامعه در کلیه ادیان الهی تقبیح شده در قوانیین کشور های مختلف مورد توجه است و متاسفانه زندگی بشر از دیرباز با این جرم دست به گریبان بوده است.

در کشور ما نیز در قانون مجازات اسلامی و همچنین در دین رسمی کشور به جرم سرقـت پرداخته شده و مجازاتهایی سختی را برای این جرم در نظر گرفته است. که به دو دسته سرقـت حدی و تعزیری تقسیم می گردد.
در ادامه به تعریف جرم سرقـت، شرایط سرقـت حدی و تعزیری میزان مجازات انواع سرقــت و شرایط تحقق سرقت خواهیم پرداخت برای رسیدن به اطلاعات جامع در این خصوص با وکیل فرنیان فر همراه باشید.

مجازات سرقت

سرقت به چه معناست؟

بر اساس قانون مجازات اسلامی ((سرقت عبارت از ربودن مال متعلق به غیر است.)) تعریف شده است.

الف) سرقـت حدی

همان طور که پیشتر در مقاله وکیل سرقت به آن پرداختیم به زبان ساده در دین اسلام برخی از جرایم و نحوه اثبات و مجازات آن تعریف و تعیین شده است که به این نوع از جرایم ، جرم حدی گفته می شود .

جهت تحقق سرقت حدی تمام چهارده شرط که در قانون مجازات (بر گرفته از متون فقهی) قید شده باید با هم وجود محقق شوند تا زمینه وقوع این جرم فراهم گردد.

  1. شی مسروقه شرعاً مالیت داشته باشد.
  2. مال مسروق در حرز باشد.
  3. سارق حتک حرز کند.
  4. سارق مال از حرز خارج کند.
  5. هتک حرز و سرقت مخفیانه باشد .
  6. سارق پدر یا جد پدری صاحب مال نباشد.
  7. ارزش مال مسروق در زمان اخراج از حرز، معادل چهار و نیم نخود طلای مسکوک باشد.
  8. مال مسروق از اموال دولتی یا عمومی، وقف عام و یا وقف بر جهات عامه نباشد.
  9. سرقت در زمان قحطی صورت نگیرد.
  10. و…….

نکته: در مورد سرقت حدی علاوه بر شرایط فوق سارق باید بالغ و عاقل باشد و در سرقت مختار بوده و مورد اکراه کسی قرار نگرفته باشد.

معنای حرز چیست؟

بر اساس قانون حرز عبارت از مکان متناسبی است که مال عرفاً در آن از دستبرد محفوظ می ماند.
به طور کلی و براساس متون فقهی حرز در شرایط و نسبت به اموال مختلف تعریف متفاوتی دارد و برای تشخیص آن بهترین روش مراجعه به عرف است .چرا که صندوق های قفل دار برای جواهرات و پول های نقد حرز محسوب می گردند اما در خصوص چهارپایان اصطبل با درب بسته حرز شمرده می شود.

نکته: خوب است بدانیم که اگرچه حد سرقت در مورد پدر و جد پدری جاری نمی شود اما چنانچه فرزند مال پدر خود را بدزدد و یا مادر مال اولاد خود را بردارد حد سرقـت جاری خواهد شد.

طریق اثبات حد سـرقت چیست؟

الف) اقرار

چنانچه فردی آزاد با اختیار و بدون اکراه دو بار نزد قاضی اقرار به ارتکاب سرقت نماید.

ب) شهادت

شهادت دو نفر عادل که دارای شرایط شهادت بر اساس قانون هستند که سـرقت را به تفصیل بیان کنند.

حد سرقـت چیست؟

  • بار اول، قطع چهار انگشت دست راست سارق از انتها به کیفیتی که انگشت شست و کف دست باقی بماند
  • مرتبه دوم، قطع پای چپ سارق از پایین برآمدگی آن به طوری که نصف قدم و مقداری از محل مسح باقی بماند.
  • بار سوم، حبس ابد
  • مرتبه چهارم، اعدام است هرچند سرقـت در زندان باشد.

نکته : در حالتی که سارق ، فاقد عضو متعلق قطع باشد حسب مورد مشمول یکی از سرقـت های تعزیری می شود.

ب) سرقـت تعزیری

زمانی سرقت تمامی شرایط مذکور در سرقـت حدی را دارا نباشد سارق به مجازات سرقت تعزیری محکوم خواهد شد .در سرقت تعزیری و تعیین مجازات آن کیفیت وقوع جرم تاثیر زیادی دارد.کمترین میزان مجازات برای جرم سـرقت غیر حدی حبس از سه ماه و یک روز تا دو سال و تا ۷۴ ضربه شلاق خواهد بود لکن با در نظر گرفتن این که سرقـت در شب اتفاق افتاده یا در روز مسلحانه بوده یا خیر تعداد سارقین استفاده از لباس مامورین دولتی و یا در مناطق سیل یا زلزله زده و….باشد کیفیت مجازات تعیین شده در قانون متفاوت است .

رد مال در مجازات جرم سرقت

اجرای حد و یا مجازات تعزیری در واقع یک روی مجازات جرم سرقت می باشد .اما بر اساس قانون سارق مکلف است که عین مال ربوده شده در صورت وجود و در صورت تلف و یا عدم امکان دسترسی به آن مثل یا قیمت اموال ربوده شده را به مالک آن بازگرداند. جهت دریافت مشاوره حقوقی در رابطه با سرقت می توانید با وکیل فرنیان فر – وکیل پایه یک دادگستری تماس بگیرید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *