وکیل ارز دیجیتال + 8 قانون مربوطه
وکیل ارز دیجیتال در تهران و نحوه پیگیری پرونده های مربوطه : بر اساس قوانینی که در ایران به تصویب رسیده است خرید و فروش و معاملات ارز دیجیتال ممنوع نیست و مانع قانونی برای آن لحاظ نشده. اما دولت ایران هیچ قانون و مصوبه ای در رابطه با ارزهای دیجیتال تدوین ننموده و خلا قانونی در این رابطه احساس می شود. این موضوع به این نظریه دامن می زند که اگرچه خرید و فروش و معاملات ارز دیجیتال در ایران جرم نیست، اما از نظر قانونی نیز به رسمیت شناخته نشده و همین امر شبهات زیادی را به وجود آورده است.
در حال حاضر افراد بسیاری در داخل ایران به معامله و خرید و فروش ارز های دیجیتال مشغول و شاهد بازار بسیار داغی در این زمینه هستیم. از سوی دیگر صرافی های آنلاین زیادی در داخل ایران در زمینه ی ارز دیجیتال آزادانه به فعالیت مشغولند.
- به نظر شما دلیل سکوت قانونی دولت ایران در برابر ارز دیجیتال چیست؟
- آیا موضع قانونی دولت ایران در این رابطه مشخص است؟
در ادامه با وکیل فرنیان فر همراه باشید.
نگاهی کوتاه به تاریخچه ی ارز دیجیتال
ارز دیجیتال یا رمزارز که تحت عنوان کریپتوکارنسی نیز شناخته می شود شکل جدیدی از پول را برای بشر ترسیم کرد. همانطور که می دانید نبض اقتصاد پول است و بدون آن هیچ فعالیت اقتصادی امکان ندارد. بشر سالهاست با سکه و پول کاغذی به فعالیت های اقتصادی مشغول بوده تاجایی که حیات اقتصادی بشر به آن وابسته است. توسعه تکنولوژی در کنار گسترش فضای مجازی این ایده را تقویت کرد که شاید بتوان شکل جدید از پول را برای بشر تعریف نمود که محدودیت ها و موانع پول کاغذی را از میان بردارد و تجربه ی جدیدی را برای افراد رقم بزند.
این ایده سرآغازی بود برای پیدایش ارز دیجیتال که علی رغم عدم وجود ماهیت فیزیکی، واجد ارزش است و می توانند معامله شود. به طوری که در سال های اخیر ماهیت آن فراتر از پول بوده و به عنوان روشی سودمند و پربازده برای سرمایه گذاری شناخته می شود. پس از معرفی ارزهای دیجیتال به دنیا انقلاب بزرگی در بازارهای مالی به وجود آمد و شکل جدیدی از ثروت و سرمایه گذاری برای دنیا تعریف شد. امنیت بالا، غیرمتمرکز بودن، سرعت، دسترسی آسان و بسیاری ویژگی های دیگر را می توان در ذات ارزهای دیجیتال پیدا کرد و از همین رو در مدت زمان کوتاهی افراد زیادی به سمت آن جذب شدند.
وکیل متخصص ارز دیجیتال
ارز دیجیتال تکنولوژی پیشرفته ی بسیار بالایی دارد و معاملات آن به گونه ای طراحی شده که هویت اصلی معامله گران مشخص نیست. این موضوع می تواند از جهات مثبت و از جهات منفی مورد نقد و بررسی قرار گیرد. ویژگی غیرمتمرکز بودن ارزهای دیجیتال به این معناست که هیچ فرد، گروه و دولت خاصی بر معاملات و خرید و فروش افراد در حوزه ی ارز دیجیتال نظارت ندارد.
از این رو بسیاری از افراد بر این باورند که این مساله امنیت آنها را تضمین می کند و مسائلی مانند: پرداخت مالیات و رصد دولت ها را از میان برمی دارد. اما روی منفی این سکه به موضوع پولشویی باز می گردد. عدم نظارت از سوی دولت ها می تواند عملیات پولشویی از طریق رمزارزها را آسان تر کند و دسترسی به مدارک پولشویی عملا غیرممکن می شود.
موضع دولت ایران در مقابل ارز دیجیتال
بر اساس یک اصل قانونی بسیار مهم هیچ فعل و یا ترک فعلی جرم نیست مگر اینکه قانون آن را جرم تشخیص داده باشد. با توجه به متون قانونی و مصوبات داخلی دولت ایران، هیچ متن و نوشته ای در رابطه با جرم بودن خرید و فروش و معاملات ارز دیجیتال در ایران به چشم نمی خورد. بنابراین با قطعیت می توان گفت که معامله ی ارز دیجیتال در ایران جرم نیست. اما در سال های اخیر جرایم بسیار زیادی در این حوزه به وقوع پیوسته و مشکلات زیادی را به وجود آورده. موضع دولت و مراجع قضایی ایران در این رابطه با تکیه بر تفسیر سایر قوانین است.
با توجه به تفسیر و تحلیل سایر قوانین ایران می توان به یک چارچوب کلی در رابطه با معاملات ارز دیجیتال دست یافت و بر اساس آن پیش رفت. بنابراین می توان نتیجه گرفت:
- فعالیت کلیه ی صرافی های آنلاین که در زمینه ی ارز دیجیتال فعالیت دارند، بایستی بر اساس مجوزهای قانونی و مقررات خاصی که برای آن وضع گردیده باشد.
- شکایت از هرگونه کلاهبرداری و سرقت ارز دیجیتال در مراجع قضایی صالح ایران قابل طرح و به آن رسیدگی خواهد شد.
- هرگونه تخلف و پولشویی از طریق معاملات ارز دیجیتال ممنوع است و در صورت ارتکاب آن، قابل رسیدگی وخواهد بود.
- ارز دیجیتال از نظر دولت وسیله ی پرداخت نیست و نمی تواند رسما به جای پول نقد مورد استفاده قرار گیرد. البته در رابطه با توافقات دو طرفه ی افراد قابل قبول بوده و مشکلی از این منظر وجود ندارد.
- استخراج ارز دیجیتال بدون اخذ مجوز قانونی از سوی نهادهای ذی ربط ممنوع بوده و با متخلفین آن برخورد خواهد شد. استخراج ارز دیجیتال برق بسیار بالایی می طلبد و این موضوع محدودیت های قانونی زیادی برای استخراج آن به وجود آورده. استفاده از دستگاه استخراج بیت کوین بدون اخذ مجوز قانونی جرم است.
- بانک مرکزی لیستی از رمزارزهای معتبر و قابل مبادله را در بازه های زمانی مشخص را به صرافی های ابلاغ می نماید صرافی ها نیز ملزم هستند که بر این اساس فعالیت نمایند.
- تمامی صرافی های آنلاین داخلی موظف به رعایت قوانین پولشویی هستند.
- تمامی صرافی های آنلاین داخلی موظف هستند که در صورت نیاز اطلاعات حساب مشتریان خود را به نهادهای قانونی و بانک ملی ایران ارائه دهند.
ارز دیجیتال در قانون ایران
تمامی این موارد از جمله موضوعاتی هستند که در سکوت دولت ایران در قبال ارز دیجیتال موثر بوده و هنوز شاهد یک قانون منسجم در این زمینه نیستیم. البته سکوت قانونی به معنای منع قانونی نیست و فعالیت ها آزادانه ادامه دارد. هرچند پرداخت از طریق ارز دیجیتال در داخل ایران به رسمیت شناخته نشده است به همین دلیل امکاناتی در این زمینه به چشم نمی خورد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.