وکیل اثبات نسب ، شرایط و نکات مهم
اثبات نسب به چه معناست و چگونه صورت می پذیرد؟ وکیل فرنیان فر پاسخ می دهد : این امر در شرایطی حائز اهمیت است که ابهاماتی در رابطه با نسب فرد وجود داشته باشد و او تقاضای اثبات نسب را مطرح می کند. نسب و مشروعیت نسب یکی از مهم ترین موضوعات حقوقی ایران و فقه اسلامی به شمار می رود و نشان می دهد که شخص می تواند واجد بسیاری از حقوق شناخته شده ی خود از سوی والدین و سایر حقوق قانونی خود در سطح جامعه باشد. در غیر این صورت نسب نامشروع می تواند بسیاری از حقوق قانونی فرد را سلب نموده و مشکلات فراوانی را برای اشخاص به وجود بیاورد.
شرایطی را در نظر بگیرید که شخصی به دنبال عقد موقت پدر و مادر خود متولد گردیده و زمان تولد او به دورانی باز می گردد که مدت زمان عقد موقت پدر و مادر او به پایان رسیده و به اصطلاح مدت زمان عقد منقضی شده است.
- به نظر شما در چنین شرایطی چگونه اثبات نسب فرزند امکانپذیر است؟
در ادامه با وکیل فرنیان فر همراه باشید.
اثبات نسب به چه معناست؟
نسب از نظر لغوی به معنای خویشاوندی و نژاد است و از نظر حقوقی رابطه ی خونی و ژنتیکی بین دو فرد را تعریف می کند؛ به این معنا که یکی از نسل دیگری و یا هردو از نسل شخص ثالثی هستند. دعوی اثبات نسب در شرایطی مطرح می شود که ضروریست از نظر قانونی انتساب و خویشاوندی یک شخص به والدین خود یا یکی از آنها احراز گردد و شک و تردیدی که در این میان وجود دارد، برطرف شود.
نسب از وجود رابطه ی خونی و شرعی بین دو فرد حکایت می کند و به اصطلاح قرابت نسبی افراد را بیان می دارد. قرابت نسبی تبعاتی نظیر ارث و ممنوعیت نکاح را به همراه دارد که از نظر حقوقی بسیار حائز اهمیت هستند.
در حقیقت ضرورت اثبات نسب به این امر باز می گردد که شخص از این طریق بتواند هویت اصلی و پاره ای حقوق قانونی خود را به دست آورده و از آن بهره مند گردد. در صورتی که نسب شما به اثبات نرسد و یا شبهاتی در آن وجود داشته باشد به این معناست که در انتساب شما به والدینتان و یا یکی از آنها تردیداتی وجود دارد.
بنابراین احتمالا هویت پدر شما مشخص نیست، شما نمی توانید صاحب شناسنامه شوید، به مدرسه بروید، صاحب بیمه شوید، به سرکار بروید، ازدواج کنید، صاحب ارث شوید، صاحب نفقه شوید و بسیاری از حقوق قانونی از شما سلب خواهد شد. در واقع بدون نسب و اثبات آن با یک فرد بی هویت روبرو هستیم که مهر فرزند نامشروع بر پیشانی اوست و این می تواند مشکلات زیادی را برای فرد در سطح جامعه به وجود بیاورد.
به طور کلی نسب افراد از طریق لقاح طبیعی و لقاح مصنوعی حاصل می گردد.
در ادامه با چهار حالت زیر مواجهیم:
- نسب مشروع
- نسب نامشروع
- نسب ناشی از شبهه
- نسب ناشی از لقاح مصنوعی
دعوی اثبات نسب در ردیف دعاوی حقوقی قرار می گیرد و مرجع قضایی صالح برای رسیدگی به آن دادگاه خانواده محل تولد فرد است.
اثبات نسب در چه شرایطی مطرح می شود؟
به مثال قبلی باز می گردیم که زن و مرد پس از انقضای مدت زمان عقد با یکدیگر نزدیکی می کنند. طبیعتا این دو نفر با این تصور که مدت زمان عقد آنها تمام نشده، اقدام به نزدیکی کرده اند و قصد زنا ندارند. اما فرزند آنها فرزند ناشی وطی به شبه است و بنابراین با نسب ناشی از شبهه مواجهیم که در صورت عدم حضور پدر یا عدم پذیرش فرزند، می توان دعوی اثبات نسب را علیه او آغاز نمود.
به طور کلی اثبات نسب در شرایطی بسیار زیادی قابل طرح است و ارتباط چندانی با مشروعیت یا عدم مشروعیت فرزند ندارد. همچنین دعوی اثبات نسب لزوما به سمت پدر نیست و گاه علیه مادر صورت می پذیرد. به عبارت دیگر هرگاه در والدین یا یکی از والدین کودک ابهامات و شبهاتی وجود داشته باشد و یا در موقعیت هایی که نیاز به اثبات این امر است، می توان از طریق طرح دعوی اثبات نسب پیش رفت.
در ادامه با مثال هایی به شرح بیشتر این مقوله پرداخته ایم:
اثبات نسب مشروع
اثبات نسب مشروع در شرایطی مطرح می شود که کودک حاصل عقد نکاح بوده و رابطه ی شرعی و قانونی بین پدر و مادر او وجود دارد، اما بنا به دلایلی نظیر جنگ یا زلزله پدر کودک مفقود بوده و پس از سالها بازگشته است. یا شرایطی را در نظر بگیرید که علی رغم جاری شدن خطبه ی عقد، عقد ازدواج به صورت رسمی به ثبت نرسیده است. در تمامی این موارد نسب فرد مشروع است ولی برای اثبات نسب و احراز رابطه ی خویشاوندی پدری یا مادری خود می تواند اقدامات قانونی را انجام دهد.
اثبات نسب نامشروع
در شرایطی که با اثبات نسب نامشروع مواجهیم، نسب فرد نامشروع تلقی می شود و او به اصطلاح حاصل رابطه ی زنا میان پدر و مادر خود است. متاسفانه این مورد بارها مشاهده گردیده و در بیشتر موارد پدر از پذیرش فرزند خود سرباز زده است. در چنین شرایطی اثبات رابطه ی پدری یا مادری می تواند از طریق اثبات نسب صورت پذیرد.
زن و مردی را در نظر داشته باشید که پس از رابطه ی زنا، فرزند آنها متولد گردیده و خبری از پدر نیست. در چنین شرایطی مادر فرزند در صدد اخذ شناسنامه ی اوست و از طریق دعوی اثبات نسب در صدد احراز رابطه ی پدری میان فرزند و آقایی است که با او رابطه ی جنسی برقرار کرده است.
اثبات نسب ناشی از شبهه
نسب ناشی از شبهه در شرایطی مطرح می شود که زن و مرد با تصور اینکه بین آنها رابطه ی زوجیت رسمی و شرعی وجود دارد، اقدام به نزدیکی نموده و فرزندی متولد می گردد. بنابراین این رابطه نه زناس و نه ارکان رابطه ی مشروع را دارد. در چنین شرایطی می توان از طریق اثبات نسب، رابطه ی پدری یا مادری را به اثبات رساند. چنین نسبی را نسب ناشی از شبه می نامند و جزء مواردی است که به اثبات نسب نیاز دارد. به نظر شما در چنین شرایطی به این شخص شناسنامه ای تعلق می گیرد و او می تواند از پدر خود ارث ببرد؟
اثبات نسب ناشی از لقاح مصنوعی
با پیشرفت علم و رشد فناوری های نوین، مساله ی لقاح مصنوعی به عنوان یک راهکار کارآمد و موثر برای زوجین نابارور مطرح گردیده است. لقاح مصنوعی از متدهای متعددی پیروی می کند و در این میان حسب مورد ممکن است از اسپرم های شخص دیگری برای باروری زن استفاده شود. بنابراین نطفه از اسپرم پدر نیست و این می تواند سرآغاز برخی مشکلات حقوقی محسوب شود، به خصوص در شرایطی که پدر از پذیرش فرزند خود امتناع کرده و نفی نسب را مطرح می نماید.
توجه داشته باشید که دعاوی نفی نسب یا نفی فرزند نیز در برخی مواقع مطرح است که اشخاص بنا به دلایل متعددی در صدد نفی اولاد خود هستند.
این نکته ی مهم را همواره در نظر داشته باشید که برای اثبات نسب لزوما زنده بودن شخص مورد نظر نیست. برای مثال گاه میان زن و مردی عقد دائم وجود دارد که بنا به دلایلی به صورت رسمی ثبت نشده است. تصور کنید فرزندی متولد می گردد و مرد ناگهان فوت می کند. در چنین شرایطی مادر می تواند برای اثبات نسب اقدام نموده و در ادامه فرزند او صاحب شناسنامه و حتی ارث از سوی پدر خود می شود.
مدارک مورد نیاز برای اثبات نسب
وکیل اثبات نسب : طریقه و روش های اثبات نسب در رابطه با هر پرونده متفاوت است و بالتبع مدارک مورد نیاز نیز کمی تغییر می کند. برای مثال اگر در پرونده ای با اثبات نسب مشروع مواجهیم و رابطه ی مشروعی بین پدر و مادر شخص وجود دارد، می توان از طریق اثبات رابطه ی زوجین بین پدر و مادر قضیه را به اثبات رساند. در مقابل اگر با اثبات نسب نامشروع مواجه باشیم، رابطه ی زوجیتی بین پدر و مادر وجود ندارد، بنابراین سندی نیز در این زمینه فراهم نیست. در چنین شرایطی بایستی از طریق اقرار، آزمایش ژنتیک، سوگند و اماره ی قضایی مساله را به اثبات رساند.
به طور کلی اگر به دنبال اثبات نسب هستید،
مدارک مورد نیاز پرونده ی شما شامل موارد زیر خواهد بود:
- اثبات رابطه ی زوجیت از طریق ارائه ی سند ازدواج، صیغه نامه ، شاهد عقد، سوگند، اماره قضایی و … در شرایطی که نسب مشروع و نسب ناشی از شبهه مطرح است.
- اثبات نسب مادری از طریق ارائه ی گواهی پزشکی، گواهی ماما، برگه ی زایمان بیمارستان، سوگند، شهادت شهود، اماره قضایی ،نظریه ی پزشک قانونی مبنی بر انجام زایمان و سایر موارد صورت می پذیرد.
- اثبات نسب پدری که بسیار دشوار است ولی از طریق روش هایی نظیر انجام آزمایشات ژنتیک، اماره فراش، اقرار، سوگند و در برخی موارد شهادت شهود امکانپذیر خواهد بود.
در این میان انجام آزمایشات ژنتیک دلیل بسیار روشنی برای اثبات نسب محسوب می شود و می تواند بسیار موثر واقع شود.
اماره فراش به چه معناست؟
اماره فراش یا اماره ابوت در قانون مدنی بدین صورت تعریف شده است: طفلی که در زمان زوجیت متولد می گردد، متعلق به مرد است ولی این شرط را بایستی در نظر داشت که از زمان نزدیکی تا زمان تولد فرزند کمتر از 6 ماه و بیشتر از 10 ماه نگذشته باشد. چنانچه مردی در صدد عدم پذیرش و به اصطلاح نفی فرزند خود ولو در شرایطی که اماره فراش به اثبات رسیده باشد، لعان تنها گزینه ای است که برای همیشه نسب پدری و فرزندی را از میان برده و نفی ولد صورت می پذیرد.
ارائه مشاوره حقوقی با وکیل اثبات نسب
همه ی ما به خوبی با پیامدها و تبعات منفی عدم اثبات نسب و مواردی نظیر نسب نامشروع به خوبی آشنا هستیم. فرزند نامشروعی که نسب او مشخص نیست، متاسفانه در جامعه ی ما جایگاه خوبی ندارد و نمی تواند هم ردیف یک شهروند معمولی زندگی کند. همچنین مشخص نبودن نسب شخص در پاره ای موارد مساوی است با تضییع حقوق او، چرا که نه ارثی به او تعلق می گیرد و نه صاحب نام خانوادگی است.
جزئیات و نکات بسیار زیادی در این رابطه وجود دارد که در مسیر پرونده ی شما تاثیرگذار خواهد بود. بد نیست بدانید که با توجه به رای وحدت رویه ای که اخیرا در رابطه با فرزندان نامشروع صادر گردیده، نگاهی منعطف تر به این قضیه وجود دارد و امیدوارم که این رای بتواند وضعیت حقوقی و قانونی فرزندان نامشروع را بهبود بخشد. انتخاب یک وکیل امور حسبی متخصص و باتجربه می تواند پرونده ی شما را در مسیر درست قانونی خود هدایت نموده و بهترین نتایج را در کوتاه ترین زمان ممکن برای آن رقم بزند.
برای کسب اطاعات بیشتر و انجام مشاوره حقوقی تخصصی در این زمینه می توانید با فرنیان فر وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.