نگاهی به بندهای دوازده گانه سند ازدواج (12)

بندهای دوازده گانه سند ازدواج در بردارنده ی شروطی هستند که طرفین ضمن عقد آن را می پذیرند و بایستی به آن پایبند باشند. قراردادها و عقود به دنبال شروط و توافقات دوجانبه ی طرفین شکل می گیرند و افراد آزاد هستند که در حیطه ی قوانین و مقررات شروط ضمن عقد را مطرح نمایند. از آنجایی که ازدواج نوعی عقد است، طبیعتا افراد می توانند با توجه به شرع و قانون شروط و توافقاتی را با تراضی یکدیگر در سند ازدواج قید نمایند.

علاوه بر این مهم ترین و اساسی ترین شروط توسط قانونگذار در سند عقد نکاح پیش بینی شده که به بندهای دوازده گانه سند ازدواج معروف هستند.

  • آیا با این بند ها و شروط آشنایی دارید و از مضمون آن مطلع هستید؟

در ادامه برای کسب اطلاعات بیشتر با وکیل فرنیان فر همراه باشید.

آشنایی با بندهای دوازده گانه سند ازدواج

بر اساس قوانین داخلی و همچنین قوانین شریعت اسلام، وظایف و تعهدات زنان و مردان پس از ازدواج تفاوت هایی با یکدیگر دارد. برای مثال زن از حق طلاق برخوردار نیست و مواردی نظیر تعیین محل سکونت و یا اشتغال زن منوط به رضایت همسر اوست.

بندهای دوازده گانه سند ازدواج

در مقابل مرد حق طلاق دارد و یا می تواند بر اساس برخی قوانین شرعی، چهار زن برای خود اختیار نماید. شروط ضمن عقد اعم از آن دسته که در سند ازدواج پیش بینی شده و شروطی که طرفین با یکدیگر توافق می نمایند به نوعی تعدیل کننده ی اختیارات مطلقه ی مرد پس از ازدواج است و می تواند آن را محدود کند. این شرایط به نفع زنان است و در شرایطی که مرد شروط ضمن عقد را می پذیرد، برای همسر او حق طلاق وجود دارد.

همچنین مواردی نظیر حق طلاق زن به صورت مطلق، هرچند به طور مستقیم در سند ازدواج پیش بینی نشده، ولی از طریق اعطای وکالت امکان واگذاری حق طلاق به زن وجود دارد.

شروط و بندهای دوازده گانه زیر در سند ازدواج به صورت چاپی قید گردیده

در صورت اثبات هریک از آنها، زن می تواند برای طلاق اقدام نماید. این شروط دوازده گانه به شرح زیر است:

1- استنکاف شوهر از پرداخت نفقه ی زن برای مدت زمان شش ماه به هر عنوان و دلیل و همچنین عدم امکان الزام او به تائید نفقه و همچنین در مواردی که شوهر سایر حقوق واجب زن را برای مدت زمان شش ماه رعایت نکند و اجبار او به ایفای آن هم ممکن نباشد.

در چنین مواردی ابتدا بایستی اثبات گردد که مرد برای مدت زمان 6 ماه از پرداخت نفقه امتناع نموده. قبل از درخواست طلاق از سوی زن، حتما بایستی دادخواست مطالبه نفقه از سوی او ثبت گردد و پس از صدور حکم قطعی و صدور اجراییه، در صورتی که هیچ اقدامی از سوی مرد جهت پرداخت نفقه صورت نپذیرد، زن می تواند برای طلاق خود اقدام نماید.

2- هرگونه سوء رفتار و یا سوء معاشرت از سوی زوج به حدی که ادامه زندگی برای زوجه غیر قابل تحمل بوده و امکانپذیر نباشد.

مصادیق سوءرفتار و سوءمعاشرت از سوی زوج موارد بسیاری را در بر می گیرد. برای مثال: مواردی نظیر ضرب و جرح، توهین، تهدید، رابطه ی جنسی نامتعارف و خارج از عرف می تواند در ردیف سوءرفتار و سوءمعاشرت زوج با زوجه قرار گیرد.

3- ابتلاء زوج به امراض و بیماری های صعب العلاج به طوری که دوام و ادامه ی زندگی زناشویی برای زوجه مخاطره آمیز و خطرناک باشد.

این بند شامل بیماری های جسمی و روانی متعددی است و عمدتا به بیماری هایی اشاره می کند که درمان آنها سخت و یا غیر ممکن است. برای مثال: بیماری های عفونی و مقاربتی نظیر ایدز، سوزاک، سیفلیس، زگیل تناسلی و بسیاری موارد دیگر می تواند ریسک رابطه ی جنسی با زوج را به شدت افزایش دهد و عملا آن را غیرممکن می نماید. همچنین بیماری های روانی خطرناک نظیر انواع توهم ها، شیزوفرنی، سادیسم و سایر اختلالات روانی زندگی زناشویی را شدیدا تحت تاثیر قرار داده و برای زن حق طلاق به همراه خواهد داشت.

4- جنون زوج در مواردی که فسخ نکاح شرعا ممکن نباشد.

در یک تعریف کلی جنون به اختلالات روانی زوج اشاره می کند و شرایطی را در بر دارد که زوج دچار اسکیزوفرنی است و به صورت مداوم و دوره ای عود می کند. چنین شرایطی در سند ازدواج پیش بینی شده و برای زن حق طلاق به دنبال دارد.

5- عدم رعایت دستور دادگاه در مورد منع اشتغال زوج به شغلی که طبق نظر دادگاه صالح منافی با مصالح خانوادگی و حیثیت زوجه باشد.

از آنجایی که مرد به عنوان رییس خانواده شناخته می شود و وظیفه ی اصلی تامین معاش اعضای خانواده بر عهده ی او قرار دارد، شغل او بسیار حائز اهمیت است. شرایطی را در نظر بگیرید که مرد مشاغلی مانن:د قاچاق، تکدی گری و یا رمالی و فالبینی را پیشه ی خود قرار داده و از طریق آن امرار معاش می نماید. طبیعتا چنین مشاغلی با حیثیت خانواده و زوجه در تضاد است. این مساله در جایی اهمیت بیشتری می یابد که مرد با حکم مستقیم دادگاه از اشتغال به شغل خود منع شده باشد. در چنین شرایطی اگر مرد از رعایت دستور دادگاه مبنی بر منع اشتغال سرپیچی نماید، زن می تواند برای طلاق اقدام کند.

6- در صورت محکومیت زوج به حکم قطعی به مجازات پنج سال حبس یا بیشتر یا به جزای نقدی که بر اثر عجز از پرداخت آن منجر به پنج سال بازداشت شود یا به حبس و جزای نقدی که مجموعا منتهی به پنج سال یا بیشتر بازداشت گردد و حکم مجازات در حال اجرا باشد.

این مورد به فرضی می پردازد که جمع مجازات های زوج اعم از حبس و پرداخت جزای نقدی، مجموعا و یا به تنهایی حداقل پنج سال حبس به همراه دارد. در چنین شرایطی زن می تواند برای درخواست طلاق اقدام نماید.

7- ابتلاء زوج به هر گونه اعتیاد مضر و شدید که به تشخیص دادگاه به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد می کند و به موجب آن ادامه زندگی برای زوجه دشوار و یا غیرممکن باشد.

واژه ی اعتیاد معانی و مفاهیم وسیعی را در بر می گیرد و صرفا اعتیاد به مواد مخدر مد نظر قانونگذار نیست. اعتیاد می تواند شامل مواردی نظیر اعتیاد به مشروبات الکلی، قمار، خودارضایی، بازی های کامپیوتری، تماشای فیلم های مستهجن و بسیاری موارد مشابه باشد.

8- در صورتی که زوج زندگی خانوادگی را بدون عذر موجه ترک کند. لازم به ذکر است که تشخیص ترک زندگی خانوادگی و تشخیص عذر موجه با دادگاه است. همچنین در صورتی که زوج شش ماه متوالی بدون عذر موجه از نظر دادگاه غیبت نماید.

هرگونه ترک منزل و زندگی خانوادگی از سوی زوج بدون عذر موجه ،غیبت تلقی می شود و در صورتی که این موضوع نزد دادگاه به اثبات برسد، حق طلاق برای زوجه به همراه خواهد داشت.

9- محکومیت قطعی زوج در اثر ارتکاب جرم و انجام هر گونه مجازات اعم از حد وتعزیر در اثر ارتکاب جرمی که مغایر با حیثیت خانوادگی وشئون زوجه باشد .تشخیص اینکه مجازات مغایر با حیثیت و شئون خانوادگی است با توجه به وضع و موقعیت زوجه و عرف و موازین دیگر با دادگاه است.

ارتکاب برخی جرایم نظیر سرقت، قتل، زنا، رابطه ی نامشروع و لواط می تواند حیثیت و شئون زوجه و خانواده را تحت شعاع قرار دهد. طبیعتا در صورت ارتکاب چنین جرایمی از سوی زوج، زوجه می تواند برای طلاق خود اقدام نماید.

10- در صورتیکه پس از گذشت مدت زمان پنج سال زوجه از شوهر خود به جهت عقیم بودن و یا سایر عوارض و بیماری های جسمی صاحب فرزند نشود.

در رابطه با این بند نکات بسیار زیادی وجود دارد. با توجه به پیشرفت های علمی و پزشکی در سال های اخیر، مساله ی نازایی و عقیمی مردان به طرز قابل ملاحظه ای حل شده و روش های مدرن پزشکی امکان تولد فرزند را برای زوج های نابارور فراهم کرده است. بنابراین بند ده به مواردی اشاره می کند که نازایی مطلق مرد از نظر پزشکی تایید گردیده و یا زوجه مخالف بارداری و یا تولد فرزند خود از طریق روش های غیرطبیعی پزشکی است. این مساله بایستی پس از گذشت مدت زمان 5 سال به اثبات برسد و پزشکی قانونی آن را صریحا تایید نماید.

11- در صورتیکه زوج مفقود الاثر شود و ظرف شش ماه پس از مراجعه زوجه به دادگاه پیدا نشود.

در صورت اعلام مفقود الاثر بودن زوج از سوی زوجه نزد دادگاه، در شرایطی که پس از گذشت شش ماه، مراجعتی از سوی زوج صورت نپذیرد و اثری از او یافت نشود، طلاق زوجه امکانپذیر است.

12- زوج همسر دیگری بدون رضایت زوجه اختیار کند یا به تشخیص دادگاه نسبت به همسران خود اجرای عدالت ننماید.

ارائه مشاوره حقوقی

همانطور که مشاهده نمودید، موارد متعددی در سند ازدواج پیش بینی شده که زوجین با توفق یکدیگر می توانند آن را قبول کنند. امضای هر بند توسط زوج و زوجه به منزله ی پذیرش آن بند است و در صورت اثبات موضوع نزد دادگاه، حق طلاق زن قطعیست. با این حال زوج می تواند از طریق اعطای وکالت پاره ای اختیارات و حقوق خود مانند: حق طلاق و یا حق تنصیف اموال و دارایی ها را به زوجه منتقل نماید.

انتخاب وکیل متخصص و باتجربه در این امر می تواند جزئیات و نکات حقوقی بیشتری در اختیار شما قرار دهد و ضمن ارائه ی مشاوره حقوقی دقیق و جامع، پرونده ی شما را در کوتاه ترین زمان ممکن به نتیجه رساند.

برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره حقوقی تخصصی در این زمینه می توانید با وکیل فرنیان فر متخصص در امور خانواده در ارتباط باشید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *