معافیت مالیاتی به کدام دسته از مشاغل و خدمات تعلق می گیرد؟
معافیت مالیاتی مشاغل و خدمات به این مساله اشاره می کند که بخشی از درآمد یا تمام آن به صورت دایمی و یا موقتی از پرداخت مالیات معاف می گردد. پرداخت مالیات در راستای شتاب بخشیدن به چرخه ی اقتصادی کشور نقش فوق العاده مهم و موثری دارد و عدم پرداخت آن می تواند پیامدهای منفی و نامطلوب زیادی به همراه داشته باشد. همه ی ما به خوبی می دانیم که موضوع مالیات یک امر ضروری و اجتناب ناپذیر برای شهروندان یک جامعه به حساب می آید و عدم پرداخت آن می تواند تبعات قانونی به همراه داشته باشد.
به موازات ضرورت پرداخت مالیات برای مشاغل و خدمات، دولت استثنایی تحت عنوان معافیت مالیاتی نیز در نظر گرفته که به دسته ای از مشاغل و خدمات خاص تعلق دارید.
- آیا این مشاغل و خدمات را می شناسید؟
- به نظر شما معافیت مالیاتی کامل در چه شرایطی به آنها تعلق می گیرد؟
برای پاسخ به این سوالات در ادامه با وکیل فرنیان فر همراه باشید.
معافیت مالیاتی به چه معناست؟
همانطور که می دانید مالیات به عنوان بخشی از درآمدهای دولتی تعریف شده است که هر یک از مشاغل و خدمات به تناسب درآمد و نوع فعالیت خود موظف به پرداخت آن هستند. در حقیقت پرداخت مالیات در راستای توزیع عادلانه ی ثروت و رونق اقتصاد کشور در نظر گرفته شده و موضوعیست که از گذشته تا به امروز در تمامی جوامع و تمدن های بشری به چشم می خورد.
اگر با نگاهی جزئی تر به موضوع پرداخت مالیات بنگریم در حقیقت مالیات چرخه ای است که از طریق آن دولت می تواند به شکل بهتری به ارائه ی خدمات بپردازد و بازتاب این موضوع را می توان در رابطه با مدیریت بهتر کشور و ارائه ی خدمات بیشتر به شهروندان ملاحظه نمود. موضوع معافیت مالیاتی مشاغل و خدمات نیز دقیقاً در راستای حمایت های دولت از شهروندان صورت پذیرفته و نوعی تشویق برای توسعه ی کارآفرینی در حوزه های مذکور است.
معافیت مالیاتی به این معناست که درآمد برخی مشاغل و خدمات، دارایی ها و اموال، سرمایه ها و البته درآمد برخی گروه های خاص از پرداخت مالیات به صورت دائمی و یا موقتی معاف می گردد. همچنین ممکن است معافیت مالیاتی تنها بخشی از درآمد مشاغل و خدمات یا موارد مذکور را در بر گرفته و شامل گردد. برای مثال ما برای برخی مشاغل و خدمات شاهد معافیت ده، بیست، سی یا پنجاه درصدی هستیم که این مسئله می تواند نوعی حمایت دولتی برای توسعه و گسترش این مشاغل و خدمات به حساب بیاید.
معافیت مالیاتی برای کدام دسته از مشاغل و خدمات تعریف شده است؟
دولت به صورت سالیانه لیستی از مشاغل و خدماتی را که معافیت مالیاتی به آنها تعلق گرفته است را ارائه می دهد. متذکر می شویم که معافیت مالیاتی شامل مالیات بر عملکرد و درآمد و یا مالیات بر ارزش افزوده است. بر اساس لیستی که در سال 1403 بدین منظور تنظیم شده است، برای مشاغل و خدمات خاصی معافیت مالیاتی در نظر گرفته شده است که در ادامه به شرح برخی از آنها خواهیم پرداخت.
با توجه به مواد 9 الی 11 قانون مالیات بر ارزش افزوده عرضه کالا و ارائه ی خدمات زیر معاف از مالیات محسوب می شوند:
( برای مطالعه ی دقیق تر این موارد می توانید به قانون مذکور مراجعه نمایید.)
در نظر داشته باشید که در برخی موارد معافیت مالیاتی به صورت کامل و صد در صد اعمال می گردد و در برخی موارد دیگر بخشی از درآمد که سقف مشخصی برای آن در نظر گرفته شده است، شامل معافیت مالیاتی خواهد بود. برای انجام مشاوره ی حقوقی تخصصی در این مورد می توانید با وکیل فرنیان فر وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.
- محصولات کشاورزی فرآوری نشده مانند محصولات خام باغی و کشاورزی
- چوب خام
- محصولات گلخانه ای
- گیاهان دارویی
- دام زنده و خوراک آن
- مواردی نظیر سم، کود، بذر، نهال
- آب مورد نیاز برای مصارف کشاورزی و باغداری
- کالاهای اساسی مانند لبنیات، تخم مرغ ،آرد، گوشت و فرآورده های گوشتی، حبوبات، روغن، کاغذ،خمیر کاغذ، شیر،شیرخشک، دفتر تحریر، کاغذ چاپ و روزنامه، کتاب، روزنامه، مجله
- کالاهای وارده توسط مسافرین که البته تا سقف خاصی دارای معافیت مالیاتی هستند.
- شمش طلا
- دارایی های غیرمنقول و حواله های کاغذی
- هرگونه انتقال دارایی بین صندوق های سرمایه گذاری پروژه موضوع قانون توسعه
- صنایع دستی
- انواع دارو و واکسن
- لوازم مصرفی درمانی و لوازم مورد نیاز برای توانبخشی بیماران
- رادار و انواع تجهیزات هوانوردی، نظامی و اطلاعاتی
- خدمات درمانی پزشکی
- خدمات درمانی حیوانی و گیاهی
- خدمات مرتبط با بیمه
- خدمات مالی و اعتباری مانند بانک ها و موسسات اعتباری
- خدمات مرتبط با بازارهای سرمایه و بورس اوراق بهادار
- انتشار سهام و نقل و انتقال آن
- خدمات حمل و نقل درون شهری، برون شهری و بین المللی شامل خدمات زمینی، ریلی ،دریایی
- خدمات آموزشی، پژوهشی و ورزشی
- خدمات اقامتی شامل هتل ها و مهمانپذیرها و سایر مراکز اقامتی دارای مجوز قانونی از وزارت میراث فرهنگی، گرشگری و صنایع دستی به میزان 50 درصد
- خدمات فنی، بازسازی، تعمیر، نگهداری کالاهای مراکز وابسته به دستگاه های نظامی، انتظامی و امنیتی
- فعالیت تجاری و صادرات کالا از طریق مناطق آزاد تجاری برای اشخاص حقیقی و حقوقی
- خدمات معاوضه نفت خام و فرآورده های نفتی
- فروش فرآورده های تولیدی شرکت های پالایش نفت و گاز به صورت ارزی
- خدماتی که توسط اشخاص مقیم ایران در راستای ورود ارز به کشور صورت می پذیرد.
- بنیادها و نهادهای انقلاب اسلامی که دارای مجوز رسمی فعالیت و معافیت مالیاتی از سوی بیت رهبری و یا بنیاد امام خمینی هستند.
- درآمدهای حاصل از کشاورزی، باغداری، زنبورداری، پرورش ماهی و آبزیان، پرورش طیور، احیا مراتع و جنگل ها
- فعالیت های واحدهای تولیدی و معدنی اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی
- واحدهای تولیدی و خدماتی و سایر مراکز موضوع ماده ی 132 قانون مالیات های مستقیم
- فعالیت موسسات بیمه خارجی
- درآمد فعالیت مدارس غیرانتفاعی در سه دوره ی ابتدایی، راهنمایی، متوسطه و مراکز فنی حرفه ای و تمامی آموزشگاه ها، دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور
- مهدکودک های روستاها و مناطق کمتر توسعه یافته
- موسسات نگهداری و آموزش معلولان ذهنی و حرکتی به شرط داشتن مجوز فعالیت قانونی از سوی نهادهای ذیربط
- باشگاه ها و موسسات ورزشی دارای مجوز فعالیت از سوی سازمان تربیت بدنی
- تامین کننده های مالی پروژه ها، طرح ها و سرمایه های در گردش بنگاه های تولیدی که در قالب عقود مشارکتی با حداقل سود مورد انتظار
- مراکز نگهداری از کودکان بی سرپرست و بدسرپرست
- مراکز مراقبت از سالمندان
- فعالیت های انتشاراتی و مطبوعاتی قرآنی
- صندوق های حمایت از توسعه بخش کشاورزی
- شرکت های تعاونی روستایی، عشایری، صیادان، کشاورزان، کارگری، کارمندی، دانشجویان و دانش آموزان
- درآمد کارگاه های فرش دستباف و صنایع دستی
- صادرات کالاهای غیرنفتی و محصولات کشاورزی
- واردکنندگان ماشین آلات چاپ و انتشار که از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز قانونی دریافت کرده اند، از پرداخت 9 درصد مالیات ارزش بر افزوده معاف هستند.
- صاحبان مشاغل و خدماتی که میزان فروش خالص آنها و یا ارائه ی خدمات آنها 1 تا 200 میلیون تومان باشد، معافیت مالیاتی درآمد ناشی از عملکرد معادل 15 درصد اعمال می گردد. برای درآمد های مازاد 200 میلیون تومان الی 400 میلیون تومان معادل 20 درصد معافیت مالیاتی وجود دارد. چنانچه درآمد مازاد بر 400 میلیون تومان باشد، 25 درصد معافیت مالیاتی در نظر گرفته خواهد شد.
در رابطه با معافیت مالیاتی درآمد ناشی از دریافت حقوق دولتی، متذکر می شویم که تا سقف 144 میلیون تومان معاف از مالیات خواهد بود.
در رابطه با حقوق های بالاتر معافیت مالی به صورت زیر اعمال می گردد:
-
- از 144 میلیون تومان الی 198 میلیون تومان معافیت 10 درصد در نظر گرفته می شود.
- از 198 میلیون تومان الی 324 میلیون تومان معافیت 15 درصد در نظر گرفته می شود.
- از 324 میلیون تومان 480 میلیون تومان معافیت 20 درصد در نظر گرفته می شود.
- از 480 میلیون به بالا میزان معافیت مالیاتی 30 درصد در نظر گرفته می شود.
در رابطه با خودروهایی که قیمت آنها کمتر از 3 میلیارد و نیم است، معافیت مالیاتی کامل در نظر گرفته می شود. در مقابل خودروهایی که قیمت آنها از 3 میلیارد و نیم بیشتر باشد، سالانه معادل 1 درصد محاسبه خواهد شد.
ارائه مشاوره حقوقی
مالیات با توسعه ی اقتصاد کشور رابطه ی مستقیمی دارد و عدم پرداخت آن از سوی شهروندان و صاحبان مشاغل و خدمات می تواند کشور را با بحران های عظیمی مواجه نماید. از سوی دیگر توجه به این نکته ضروریست که دولت بایستی ساز و کار مشخص و ویژه ای برای پرداخت مالیات در نظر بگیرد که متناسب با اقشار و گروه های مختلف جامعه باشد.
در حقیقت رعایت عدالت و تناسب بین مالیات و درآمد نکته ی بسیار مهمی است که دولت بایستی توجه ویژه ای به آن داشته باشد. در همین راستا معافیت مالیاتی نوعی سیاست مالیاتی دولت در راستای حمایت از اقشار خاص و کسب و کارهایی است که در مسیر رشد و پیشرفت هستند و به حمایت های بیشتری نیاز دارند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره حقوقی تخصصی در این زمینه می توانید با فرنیان فر وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.