مراحل تبدیل سند عادی به رسمی

مراحل تبدیل سند عادی به رسمی ، اموال غیرمنقول با ثبت درخواست در سامانه ثبت نام درخواست صدور سند مالکیت آغاز می شود. به طور کلی اسنادی که برای مالکیت اموال غیرمنقول تنظیم می شوند شامل اسناد عادی و اسناد رسمی هستند. به دلیل اهمیت و ارزش بالای اسناد رسمی و مزایایی که برای مالک به همراه دارد، تقاضا برای تنظیم اسناد رسمی به مراتب بیشتر است. به همین دلیل بیشتر افراد در صدد هستند که در ابتدا برای تنظیم سند رسمی اقدام کنند و یا اسناد عادی و دستی خود را به سند رسمی تبدیل نمایند.

  • آیا با مراحل تبدیل سند عادی به رسمی آشنایی دارید؟
  • به نظر شما در شرایطی که سند رسمی وجود ندارد، چگونه می توان سند عادی را به سند رسمی تبدیل نمود؟

در ادامه برای کسب اطلاعات بیشتر با وکیل فرنیان فر همراه باشید.

آشنایی با مفاهیم سند عادی و سند رسمی

با توجه به ماده 1289 قانون مدنی سند عادی به سندی اشاره می کند که فاقد عناصر و ویژگی های سند رسمی است. سند عادی صرفا نوشته ای است که طرفین قراراداد یا معامله بین خود تنظیم می کنند و به صورت کتبی معامله ی خود را تایید می نمایند. در اصطلاح عامه این نوشته قولنامه یا مبایعه نامه خوانده می شود و از آنجایی که مهر و امضای طرفین وجود دارد، سندی معتبر و قانونی است.

مراحل تبدیل سند عادی به رسمی

با ارزش ترین سندی که مالکیت افراد را به اثبات می رساند و نزد مراجع قانون و قضایی معتبر و قابل استناد است، سند رسمی است. سند رسمی به نوشته ای اشاره می کند که نزد دفاتر اسناد رسمی و در حضور طرفین قرارداد توسط مامورین رسمی دولتی تنظیم می شود و از اعتبار قانونی بالایی برخوردار است. در واقع تنظیم سند توسط دفاتر اسناد رسمی و نزد مامورین رسمی دولتی تفاوت اصلی اسناد رسمی و اسناد عادی به حساب می آید.

اهمیت تبدیل سند عادی به رسمی

همانطور که پیشتر اشاره کردیم، سند رسمی در مقام دفاع یا دعوی قابل استناد است و از این جهت در مراجع قضایی و قانونی از ارزش و اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود. امکان کلاهبرداری و دروغ از طریق سند رسمی بسیار کم است و می توان گفت که در هر شرایطی به رسمیت شناخته می شود و معتبر است. برای مثال: اگر خواهان دریافت وام بانکی هستید، ارائه ی سند مالکیت یکی از الزامات آن به شمار می رود و طبیعتا در چنین شرایطی ارائه ی سند عادی و دستی کارساز نخواهد بود و شما ملزم به ارائه ی سند رسمی هستید.

وکیل الزام به تنظیم سند رسمی : فرض کنید که شخصی ادعای مالکیت ملک شما را دارد و علیه شما اقامه ی دعوی نموده است. در چنین شرایطی در وهله ی اول دادگاه به نفع فردی رای صادر می کند که سند رسمی ملک مورد نظر را ارائه دهد. در غیر این صورت بایستی از طریق سایر روش های قانونی، مالکیت خود را به اثبات برسانید. اسناد رسمی توسط پاره ای قوانین و مقررات خاص تنظیم می شوند که امکان دستکاری و تغییر آنها وجود ندارد و همین امر اعتبار آن را افزایش می دهد و امکان کلاهبرداری را به حداقل میزان ممکن می رساند. به دلیل مزایای سند رسمی، بیشتر افرادی به دنبال تبدیل سند عادی به رسمی هستند.

مراحل تبدیل سند عادی به رسمی

در رابطه با تبدیل سند عادی به رسمی بایستی ابتدا به این نکته ی مهم توجه داشته باشید که آیا برای ملک مورد نظر شما از قبل سند رسمی تنظیم شده است یا خیر. نکته ی مهم دیگر وضعیت و شرایط مال غیرمنقولی است که سند عادی آن در دست شماست.

  • برای مثال: شرایطی را در نظر بگیرید که اقدام به معامله ی زمینی کرده اید که فروشنده فوت شده و شما به ورثه ی او دسترسی ندارید و صرفا یک قولنامه در دست شماست. طبیعتا در چنین شرایطی سند رسمی وجود دارد و از طریق ورثه می توانید سند عادی خود را به سند رسمی تبدیل کنید.

هرگاه صاحبان املاک و اراضی به دلیل فوت مالک رسمی و عدم دسترسی به ورثه او و یا به دلیل عدم دسترسی به مالک در شرایطی مانند: مفقودالاثر شدن تقاضای سند رسمی داشته باشند می توانند از طریق ثبت تقاضای خود در سامانه ی ثبت نام درخواست صدور سند مالکیت sabtemelk.ssaa.ir اقدام نموده و با ارائه ی مدارک مورد نیاز و در نظر گرفتن شرایط قانونی برای تبدیل سند عادی به رسمی اقدام نمایند. لازم به ذکر است که این سامانه مختص مواردی به شمار می رود که املاک و اراضی معامله شده دارای سند رسمی است ولی خریدار بنا به دلایل موجه به فروشنده ( مالک رسمی) دسترسی ندارد.

هرگاه امکان دسترسی به فروشنده و یا ورثه ی او وجود دارد و در قید حیات هستند شما می توانید با مراجعه به دفاتر تنظیم اسناد رسمی و پرداخت هزینه های مربوطه، برای تنظیم و دریافت سند رسمی اقدام نمایید.

همچنین برای اراضی و املاک ملی و موات و اراضی و املاک معلق به دولت نمی توان از طریق سامانه ی مذکور اقدام نمود و شما بایستی از طریق سایر مسیرهای قانونی برای آن اقدام نمایید.

طبیعتا تمامی اراضی و املاک خریداری شده که توسط اسناد عادی معامله می شوند از قبل دارای سند رسمی نیستند و در واقع فاقد سند رسمی به شمار می روند. در چنین شرایطی با توجه به نوع و وضعیت زمین راهکارهای قانونی زیر پیش بینی شده است.

در شرایطی که ملک و یا اراضی فاقد سند به عنوان بخشی از اراضی دولتی و ملی محسوب گردد، بر اساس بند ک تبصره 11 ماده واحد قانون بودجه مصوب سال 1401 افرادی که قبل از سال 1394 املاک دولتی و ملی دارای بنا را در تصرف داشته و دارند، می توانند از طریق مراجعه به سازمان ملی زمین و مسکن، برای تبدیل سند عادی به رسمی و دریافت آن اقدام نمایند.

ارائه مشاوره حقوقی و پیگیری پرونده

با توجه به حجم انبوه خرید و فروش و معاملات املاک و اراضی در سال های اخیر، تبدیل سند عادی به رسمی یکی از مهم ترین موضوعات در این زمینه به شمار می رود. بر اساس عرف، بیشتر معاملات اموال غیرمنقول و منقول نظیر خودرو با تنظیم اسناد عادی نظیر مبایعه نامه و قولنامه آغاز می شود و طرفین با یکدیگر توافق می کنند که در تاریخ مشخصی به دفاتر اسناد رسمی مراجعه نموده و با تنظیم سند رسمی معامله به پایان برسد، اما در پاره ای موارد روند معامله به طور دیگری پیش می رود و در واقع سند رسمی وجود ندارد.

عدم دسترسی به سند رسمی و یا عدم دریافت آن می تواند آثار و تبعات حقوقی فراوانی برای خریدار به وجود بیاورد و محدودیت های زیادی به همراه دارد. حضور وکیل ملکی متخصص و باتجربه در این امر می تواند روند دادرسی پرونده شما را شتاب بخشد و ضمن جلوگیری از اطاله ی دادرسی آن بهترین نتایج را در کوتاه ترین زمان ممکن برای آن رقم خواهد زد.

برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره حقوقی تخصصی در این زمینه می توانید با فرنیان فر وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *