مجازات رانندگی در حالت مستی از 2 منظر !

مجازات رانندگی در حالت مستی از دو منظر قابل بررسی و رسیدگی است، مستی یا شرب خمر مجازاتی جداگانه دارد و رانندگی در حالت مستی نیزتخلفی مستقلی به حساب می آید. هنگامی که پلیس فردی را در حالت مستی دستگیر نماید ابتدا به وسیله ی دستگاهی مخصوص از او تست مصرف الکل می گیرد. چنانچه وجود الکل در بدن فرد اثبات گردد. فرد را به مراجع قضایی تسلیم می نماید.

  • به نظر شما مجازات رانندگی در حالت مستی چیست؟
  • جهات تخفیف و تشدید مجازات آن را می شناسید؟

در ادامه با وکیل فرنیان فر همراه باشید.

مجازات رانندگی در مستی

نگاهی به جرم رانندگی در حالت مستی

رانندگی در حالت مستی نوعی تخلف رانندگی و در عین حال جرم است. رانندگی در حالت مستی می تواند با خطرات و مشکلات زیادی همراه باشد و از آنجایی که تعادل، هشیاری و قدرت تصمیم گیری فرد به شدت مختل می گردد، امکان بروز خطا و اشتباه از جانب او افزایش می یابد. تصور کنید فردی در حالت مستی رانندگی می کند و سرعت بسیار بالایی دارد. یا فرض کنید در حالت مستی با عابری تصادف می کند و موجب فوت عابر می شود. قانونگذار ایران برای هریک از این موارد مجازات های جداگانه ای در نظر گرفته .

برای مثال: در صورت تصادف در حالت مستی مجازات حبس آن افزایش می یابد. علاوه بر این مواردی مانند: نزاع خیابانی، حرکات نمایشی و پرخاشگری و تحریک پذیری فرد در حالت مستی بسیار زیاد است . در صورت وقوع چنین جرایمی مجازات های جداگانه ای برای هر یک اعمال خواهد شد.

مطابق قوانین کیفری ایران که برگرفته از شریعت اسلامی است، مصرف هرگونه مسکر و مشروبات الکلی جرم محسوب می شود و با مجازات کیفری 80 ضربه شلاق حدی همراه است. در این میان تفاوتی میان نوع مسکر وجود ندارد و مستی و عدم مستی فرد تاثیری در مجازات او نخواهد داشت. قانونگذار رانندگی در حالت مستی را نیز تخلف جداگانه ای در نظر گرفته و برای آن مجازات تعیین نموده است.

مجازات رانندگی در حالت مستی

بر اساس قوانین ایران مجازات رانندگی در حالت مستی به شرح زیر است:

  • 80 ضربه شلاق حدی بابت شرب خمر
  • 4000000 ریال جریمه ی نقدی بابت تخلف رانندگی در حالت مستی
  • ضبط و توقیف گواهینامه ی فرد متخلف برای مدت زمان 6 ماه
  • اعمال نمره منفی برای خودروی راننده ی متخلف
  • توقیف خودرو
  • حبس

(لازم به ذکر است تمامی موارد بالا در رابطه با استعمال مواد روان گردان نیز اعمال می گردد و از این نظر تفاوتی میان مشروبات الکلی و مواد روان گردان وجود ندارد. به این معنا که اگر ثابت شود فردی پس از مصرف مواد روان گردان اقدام به رانندگی نموده، در حکم رانندگی در حالت مستی تلقی می شود. البته مجازات حدی 80 ضربه شلاق او منتفی خواهد بود ولی سایر مجازات ها باقیست.)

هرگاه راننده ای در اثر مستی، بی احتیاطی و یا هرگونه بی مبالاتی و عدم مهارت مرتکب تصادف و قتل غیرعمد گردد، مرجع قضایی صلاحیتدار برای رسیدگی به موضوع دادسرای ویژه ی راهور در تهران و در شهرستان ها دادسرای عمومی محل وقوع جرم است.

از آنجایی که موضوع در حیطه ی پرونده های کیفری قرار دارد، پرونده به دادگاه کیفری 2 ارجاع داده خواهد شد.

نکات مهم

در نظر داشته باشید که هرگونه تصادف منجر به فوت در حالت مستی با مجازات قصاص همراه نیست و صرفا پرداخت دیه و حبس مد نظر قانونگذار است. مگر اینکه ثابت شود تصادف با عابر با نیت قتل او صورت گرفته که موضوع می تواند از مصادیق قتل عمدی به حساب آید. در صورتی که عمل فرد قتل غیرعمدی محسوب شود 6 ماه الی 3 سال حبس و در صورت مطالبه ی اولیای دم پرداخت دیه برای شخص متخلف در نظر گرفته می شود. برای مرتکبین قتل عمد مجازاتی معادل با 5 سال حبس همراه با پرداخت دیه لحاظ می گردد.

رانندگی در مستی

هرگاه جرایم و تخلفات دیگری رخ دهد موجب تشدید مجازات می گردد. برای مثال: تصادف منجر به فوت و یا آسیب بدنی در حالت مستی، می تواند از دو سال حبس تا بیش از دو سوم حداکثر مجازات قانونی مندرج یعنی بیش از 5 سال حبس و محرومیت از رانندگی از 1 سال تا سقف 5 سال به همراه داشته باشد. همچنین در صورت هرگونه خسارت بدنی پرداخت دیه از سوی متخلف پابرجاست.

قانونگذار برای افرادی که به سن تکلیف نرسیده و مسئولیت مدنی برای آنها تعریف نشده است تخفیف در نظر گرفته و تحت شرایط خاصی مجازات مربوطه برای آنها اعمال نخواهد شد.

ارائه مشاوره حقوقی و پیگیری پرونده

به دنبال افزایش شمار وسایل نقلیه در سال های اخیر بالتبع شاهد وقوع تصادفات رانندگی بیشتری نیز هستیم. متاسفانه درصد قابل توجهی از تصادفات و تخلفات رانندگی به دلیل مصرف نوشیدنی های الکلی به وقوع می پیوندد و علی رغم مجازات هایی که در این زمینه وضع شده کماکان آمارهای بالایی وجود دارد.

البته مجازات رانندگی در حالت مستی فقط مختص کشور ایران نیست و در بسیاری از کشورهای دنیا با رانندگان مست برخورد می شود و رانندگی در حالت مستی به عنوان یک تخلف رانندگی به حساب می آید.

نکات قانونی بیشتری در این رابطه وجود دارد که می تواند در روند رسیدگی به پرونده ی شما تاثیرگذار باشد. حضور یک وکیل شرب خمر می تواند روند دادرسی را تسریع نماید و ضمن جلوگیری از اطاله ی دادرسی، بهترین نتایج را در کوتاه ترین زمان ممکن برای شما رقم بزند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *