مجازات آسیب زدن به دزد در هنگام دزدی (کتک زدن سارق)

مجازات آسیب زدن به دزد و کتک زدن سارق هنگام دزدی در قانون مجازات اسلامی پرداخت دیه، عنوان گردیده است و از این نظر جرم محسوب می شود. تصور کنید نیمه های شب متوجه شده اید که دزدی به منزل شما وارد شده و در حال سرقت است. شاید اولین گزینه ای که به ذهن شما برسد، گیر انداختن دزد و ضرب و شتم و کتک زدن اوست. بد نیست بدانید که در چنین شرایطی شما مرتکب جرم شده اید و مجازات های قانونی در انتظار شما خواهد بود. به نظر شما مجازات آسیب زدن به دزد چیست؟ در چنین شرایطی بهترین راهکار قانونی کدام گزینه است؟ در ادامه برای کسب اطلاعات بیشتر با وکیل  فرنیان فر همراه باشید.

دزدی از منظر قوانین کیفری ایران

دزدی سابقه ای به قدمت تمدن های بشری دارد و از دیرباز در بسیاری از جوامع وجود داشته است. از نظر مفهوم حقوقی دزدی یا سرقت به بردن اموال دیگران بدون اجازه و رضایت آنها اشاره می کند. قانون مجازات اسلامی دزدی یا سرقت را به دو نوع سرقت حدی و سرقت تعزیری دسته بندی کرده و برای هریک شرایط و مجازات های خاصی در نظر گرفته.

بر اساس قوانین کیفی ایران، مجازات سرقت تعزیری حبس و شلاق است و مجازات سرقت حدی در صورت اثبات شرایط آن حسب مورد از قطع انگشتان دست راست در بار اول تا اعدام در بار چهارم در نظر گرفته شده.

مجازات آسیب زدن به دزد در هنگام دزدی (کتک زدن سارق)

حال شرایطی را تصور کنید که فرد اقدام به دستگیری و کتک زدن دزد نموده و به نوعی به او آسیب رسانده. طبیعتا فرد در چنین شرایطی بسیار خشمگین و عصبانی است و شاید در نگاه اول نوعی دفاع مشروع نیز به ذهن متبادر گردد؛ اما با نگاهی دقیق تر متوجه می شویم که ارکان و شرایط دفاع مشروع در این مورد به چشم نمی خورد.

دفاع مشروع و یا دفاع قانونی در شرایطی مطرح می گردد که شما به منظور حفظ جان و ناموس خود مجبور به ارتکاب جرم هستید و بایستی با آسیب رساندن به طرف مقابل از خود دفاع کنید. بنابراین کتک زدن دزد در حین دزدی از نظر حقوقی چندان قابل پذیرش نیست، مگر اینکه ثابت کنید سرقت از نوع مسلحانه بوده و جان و ناموس شما در معرض خطری جدی قرار دارد. به طوریکه در صورت عدم دفاع از خود، آسیبی جدی متوجه شما خواهد بود. همچنین در شرایطی که دزد در حین دزدی از خانه ی شما به شما و یا خانواده تان حمله ور گردد و قصد آسیب رسانده به شما را داشته باشد، شما حق دفاع مشروع دارید و در چنین شرایطی جرم و مجازاتی متوجه شما نخواهد بود.

نکات مهم

بر اساس ماده ی 156 قانون مجازات اسلامی هرگاه فردی در مقام دفاع از نفس، عرض، ناموس، مال یا آزادی تن خود یا دیگری در برابر هرگونه تجاوز یا خطر فعلی یا قریب الوقوع با رعایت مراحل دفاع مرتکب رفتاری شود که طبق قانون جرم محسوب می شود، درصورت اجتماع شرایط زیر مجازات نمی شود:

  • الف- رفتار ارتکابی برای دفع تجاوز یا خطر ضرورت داشته باشد.
  • ب- دفاع مستند به قرائن معقول یا خوف عقلایی باشد.
  • پ- خطر و تجاوز به سبب اقدام آگاهانه یا تجاوز خود فرد و دفاع دیگری صورت نگرفته باشد.
  • ت- توسل به قوای دولتی بدون فوت وقت عملاً ممکن نباشد یا مداخله آنان در دفع تجاوز و خطر مؤثر واقع نشود.

مجازات آسیب زدن به دزد در قانون

وکیل سرقت : بر اساس قوانین کیفری ایران آسیب زدن به دزد و کتک زدن او جرم است. قانون مجازات اسلامی در صورت آسیب زدن به دزد و یا کتک زدن او پرداخت دیه را به عنوان مجازات در نظر گرفته و دزدی که کتک خورده و یا آسیبی به او رسیده می تواند شکایت کیفری خود را در این زمینه مطرح کند. هرگاه شخصی به دزد آسیب رسانده و مستقیما او را مورد ضرب و شتم قرار دهد، مجرم شناخته می شود مگر اینکه به نحوی اثبات نماید که قصد دفاع مشروع را داشته است.

البته در نظر داشته باشید که مجازات دزدی پابرجاست و دزد بنابر نوع جرمی که مرتکب شده به مجازات های مربوطه محکوم می گردد.

همچنین در شرایطی که آسیب زدن به دزد و ضرب و شتم او منجر به قتل دزد گردد، مجازات قصاص و یا پرداخت دیه به خانواده ی مقتول برای قاتل در نظر گرفته خواهد شد.

انجام مشاوره حقوقی

حمایت های قانونی از نظر اجتماعی و حقوقی در نگاه اول مختص قربانیان و بزه دیدگان به حساب می آید. به طوری که همه ی ما بر این باور هستیم که برای مثال: آسیب زدن به دزد و کتک زدن او در حین دزدی جرم نیست و به نوعی حق ما محسوب می شود. اما با نگاهی دقیق تر و عمیق تر متوجه خواهیم شد که قانون بسیار فراتر از دیدگاه ها و باورهای ما عمل نموده و وظایف افراد را تفکیک کرده. در جایگاه صاحبخانه طبیعی است که همه ما از حضور دزد در حریم شخصی خانه ی خود، نگران و مشوش شده و حتی با او درگیر شویم. چرا که این امر را به نوعی دفاع از حریم شخصی خود تلقی نموده و می پنداریم که ضرب و شتم دزد از نظر قانونی منعی ندارد. در حالی که قانون وظیفه ی دستگیری و برخورد با دزد را به نیروی انتظامی محول نموده و از این جهت حقوق افراد را در هر شرایطی محترم شمرده است.

به نظر شما آیا مجازات آسیب زدن به دزد منطقی است؟ فراموش نکنید جزئیات قانونی زیادی در این رابطه وجود دارد که می تواند در روند دادرسی پرونده ی شما تاثیرگذار باشد. حضور وکیل کیفری متخصص و باتجربه در این امر می تواند در روند پرونده شما بسیار موثر باشد.

3 پاسخ
  1. محمد
    محمد گفته:

    این قانون دزد را نزنیم شده کاسبی برای دزدها کسی جرات نکنه به دزد بگه تو چون قوه قضاییه و مجلس ایران همه دزد هستن وگرنه چرا باید همچین قانونی نوشته بشه

    پاسخ
  2. محمدجبارپور
    محمدجبارپور گفته:

    این قانون یک حمایت دزد از دزدمحسوب میشه.درحالیکه دزد واردملک شده واقدام به سرقت می کند چطورمیشودکه صاحب ملک دفاع نکند ؟جالب اینجاست اگر دفاع نکند وبخواهداثبات کند که از وی سرقت شده بایدشاهد و دلیل محکمه پسندبیاورد.

    پاسخ
  3. علی
    علی گفته:

    آره همچی پابرجاست طرف شمشیر کشیده تو وزن
    بچه ات بکشه تو خونه ات آمده اگه تورا کشت اشکال
    نداره عجب قانون کثیفی ولی دزد نکش بزار هر غلطی بکنه تورا کشت بعدا ما اورا می کشیم دزدها پشتیبان خوبی دارن مرگ بر قانون کثیف

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *