قرار مجرمیت چیست ؟
نکات حقوقی مهم در رابطه با قرار مجرمیت : به دنبال شکایت اشخاص که در مراجع دادگستری مطرح می گردد. قرار های مختلفی برای متهمین صادر می شود که یکی از مهم ترین آنها صدور قرار مجرمیت است. قرار مجرمیت در قوانین جدید با نام قرار جلب به دادرسی شناخته شده و یکی از تصمیماتی است که از سوی دادسرا و در مرحله ی تحقیقات مقدماتی پرونده صادر می شود.
در نظر داشته باشید که صدور قرار مجرمیت با صدور قرار جلب متفاوت بوده و احکام جداگانه ای را داراست. بنابراین صدور قرار مجرمیت به معنای صدور قرار بازداشت فرد نمی باشد. و صرفا در راستای تکمیل تحقیقات پرونده صورت می پذیرد. به دنبال قرار مجرمیت حق دفاع و دسترسی به وکیل برای متهم پرونده وجود دارد. و این صرفا دستوریست که از سوی مقام قضایی دادسرا صادر گردیده . در ادامه با وکیل فرنیان فر همراه باشید.
قرار مجرمیت به چه معناست؟
با شکایت شاکی خصوصی و یا هرگونه اعلام جرم از سوی دادستان ، تحقیقات مقدماتی و بررسی پرونده در دادسرا آغاز می گردد. به این منظور تمامی تحقیقات لازم صورت پذیرفته و معاینات محلی نیز در راستای کشف جرم انجام می شود. در صورتی که نتیجه ی تحقیقات دادسرا اتهاماتی متوجه متهم باشد وی به عنوان مجرم شناخته خواهد شد.
به طور کلی هرگاه اعمالی که در پرونده به آنها اشاره شده از نظر جرم بودن احراز گردد و مجرمیت شخص متهم برای مقام دادسرا اثبات شود، کیفرخواستی تنظیم می گردد که از طریق آن محاکمه ی متهم آغاز و او بایستی از خود دفاع نماید.
در یک تعریف ساده قرار مجرمیت به دستوری اشاره می کند که پس از پایان تحقیقات مقدماتی در دادسرا در رابطه با اتهامات و مجرم بودن فرد متهم صادر می گردد و پرونده برای تکمیل روند دادرسی و تعیین مجازات های قانونی به دادگاه ارسال می شود.
اتفاق مهمی که به دنبال صدور قرار مجرمیت رخ می دهد اجرای عدالت و روشن شدن ابعاد قضیه است. متهم بایستی در محضر دادگاه وقایعی که رخ داده و نسبت به آن مطلع است را بازگو نماید و چنانچه اتهام بی اساسی متوجه اوست از خود دفاع کند. در این مرحله قاضی دادگاه با توجه به اوضاع ،احوال و دفاعیات متهم رأی پرونده را صادر کرده و مجازات های قانونی را تعیین می نماید. صدور قرار نهایی منوط به آخرین دفاعیات متهم خواهد بود.
نگاهی به مراحل قرار مجرمیت
پس از صدور قرار مجرمیت به متهم ابلاغ می شود که ظرف مدت 5 روز از تاریخ ابلاغ برای ادای توضیحات و دفاع از خود حاضر شود .در صورتی که پس از صدور قرار مجرمیت متهم متواری و یا به هر دلیلی به دادگاه مراجعه نکند روند تحقیقات و دادرسی پرونده کماکان ادامه خواهد داشت.
در صورتی که دسترسی به متهم امکانپذیر نباشد می توان از طریق نشر آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار اقدام نمود. در نهایت چنانچه متهم بدون عذر موجه خود را معرفی ننماید، قرار جلب و بازداشت او صادر می گردد.
در مرحله ی صدور قرار مجرمیت دو حالت زیر را بایستی در نظر داشت
در صورتی که نظر قاضی صادرکننده ی قرار با نظر دادستان در یک راستا باشد و هر دو در این مورد موافق باشند، با ارسال کیفرخواست به دادگاه دادرسی پرونده ادامه می یابد.
هرگاه نظر دادستان با نظر قاضی صادر کننده ی قرار مجرمیت در تضاد باشد. و اختلافاتی در این زمینه پدیدار شود قانون راهکارهای زیر را در نظر گرفته است.
اگر مقام قضایی صادرکننده ی قرار مجرمیت دادیار باشد، تبعیت از نظر دادستان ضروری بوده و شاکی پرونده می تواند شکایت خود را در این مورد اعلام کند.
چنانچه دستور قرار مجرمیت از سوی بازپرس پرونده صادر شود و این حکم مورد مخالفت دادستان قرار بگیرد موضوع جهت رسیدگی های بیشتر به دادگاه ارجاع داده می شود. در این مرحله اگر رأی دادگاه نظر دادستان پرونده را تأیید کند قطعی بوده و در شرایطی که رأی دادگاه در راستای تأیید نظر دادستان پرونده باشد، با صدور کیفرخواستی تعقیب فرد متهم آغاز می گردد. البته در نظر داشته باشید که در صورت هر گونه نظری مبنی بر عدم پیگیری پرونده از سوی دادستان، امکان اعتراض و شکایت از قرار برای شاکی پرونده وجود دارد.
پیگیری پرونده و مشاوره حقوقی
قرار مجرمیت یا قرار جلب به دادرسی یکی از مهم ترین قرار هایی است که در مرحله ی تحقیقات مقدماتی پرونده در دادسرا صادر می گردد. این یک قرار نهایی نیست و صرفا در راستای تکمیل اطلاعات و تحقیقات پرونده صورت می پذیرد و مقامات قضایی دادسرا حسب اوضاع و احوال و واقعیات موجود در پرونده این قرار را صادر می نمایند.
هر فردی که قرار مجرمیت علیه او صادر شده بایستی در دادگاه حضور یافته و از خود دفاع کند. در نظر داشته باشید که قرار مجرمیت قابل اعتراض نیست و عدم حضور فرد می تواند مشکلات و چالش های بیشتری را برای او به وجود آورد. در این میان دریافت مشاوره حقوقی و حضور وکیل کیفری توانمند و مجرب با تسلط و اشراف کامل بر قوانین می تواند نتایج بهتری برای پرونده ی شما رقم بزند. ضمن اینکه با جلوگیری از اطاله ی دادرسی می تواند در مدت زمانی کوتاه تر پرونده ی شما را به سرانجام برساند و تمام قد از حقوق شما دفاع نماید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.