قدرت نمایی با سلاح سرد در انظار عمومی و مجازات آن
قدرت نمایی با سلاح سرد در انظار عمومی و مجازات آن : حمل سلاح سرد و قدرت نمایی با سلاح سرد در انظار عمومی در زمره ی جرایم تهدید علیه امنیت عمومی به شمار می رود. به طور کلی هرگونه رفتار خشونت آمیز و غیر متعارفی که باعث ترس و وحشت شهروندان گردد و در امنیت جامعه خللی وارد نماید نوعی قانون شکنی شناخته است و به شدت با آن برخورد خواهد شد.
علی رغم قوانین و مجازات های سختی که در این خصوص وجود دارد آمار خشونت های خیابانی همچنان بالاست. در گوشه و کنار شهر افراد زیادی اقدام به قدرت نمایی با سلاح سرد در انظار عمومی می نمایند و با ایجاد رعب و وحشت در صدد خودنمایی هستند. به نظر شما قانون چه مجازاتی برای چنین جرایمی در نظر گرفته است؟ آیا مجازات قانونی چنین جرایمی از بازدارندگی کافی برخوردار هستند؟
قدرت نمایی به چه معناست؟
قدرت نمایی یا زورآزمایی به معنی نشان دادن زور و قدرت همراه با ایجاد رعب و وحشت توام با تهدید و تظاهر به قدرت می باشد. قدرت نمایی با سلاح سرد در انظار عمومی به این معناست که فرد با حضور در یک مکان عمومی به وسیله ی سلاح سرد قدرت نمایی کرده و باعث ایجاد ترس و وحشت در شهروندان می گردد. همچنین هرگونه تهدید ، اخاذی و گلاویز شدن با افراد نیز حسب مورد می تواند از مصادیق قدرت نمایی به حساب آید.
در نظر داشته باشید که صرف نمایش سلاح برای وقوع جرم کافیست و استفاده از آن شرط نیست. حمل مخفیانه سلاح از دایره ی شمول این جرم خارج است.
ماده ی 617 کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 بیان می کند:
هرکس به وسیله ی چاقو یا هر نوع اسلحه ی دیگر تظاهر به قدرت نمایی نماید و یا آن را وسیله ی مزاحمت ، اخاذی و تهدید افراد قرار دهد یا در انظار عمومی با کسی گلاویز شود، در صورتی که مصداق محاربه شناخته نشود، به حبس از شش ماه تا دو سال و 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
همچنین در ماده ی 618 بیان شده است :
هرکس با هیاهو و جنجال یا حرکات غیرمتعارف یا تعرض به افراد موجب اخلال نظم و آسایش و آرامش عمومی شود یا مردم را از کسب و کار باز دارد به حبس از سه ماه تا یک سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
از نظر قانونی تفکیکی میان ارتکاب فیزیکی جرم و ارتکاب آن در فضای مجازی وجود ندارد. به این معنا که اگر قدرت نمایی با سلاح سرد در فضای مجازی صورت بگیرد باز هم مشمول عنوان مجرمانه ی مذکور قرار می گیرد. به عنوان مثال : اگر فردی از طریق صفحه ی اینستاگرام خود اقدام به قدرت نمایی و تهدید افراد نماید، از نظر قانون مجرم شناخته می شود.
سلاح سرد و سلاح گرم به چه معناست؟
در قانون ایران منظور از سلاح سرد چاقو ، تبر ،قمه ، شمشیر و سایر موارد مشابه است. به طور کلی هرگونه وسیله ای که با صدا ، شعله و حرارت همراه نباشد.
اما منظور از سلاح گرم اسلحه و مهمات غیرمجاز و شکاری می باشد. به طور کلی هرگونه وسیله ای که با فشنگ و ساچمه همراه باشد در زمره ی سلاح گرم قرار می گیرد.
همچنین هرگونه وسیله ی تهدید کننده مانند: شوکر و اسپری فلفل نیز در زمره ی سلاح قرار دارند. اساساً در چنین مواقعی اوضاع و احوال پرونده در تصمیم نهایی قاضی تأثیری مستقیم دارد. مصادیق سلاح متفاوت و متعدد است و باید توجه داشت فرد با چه وسیله ای اقدام به قدرت نمایی در انظار عمومی نموده است.
به یاد داشته باشید که صرف حمل سلاح و همراه داشتن آن جرم علی حده ای است. پنهان کردن سلاح و همچنین مسأله ی دفاع مشروع از دایره ی جرم قدرت نمایی با سلاح سرد خارج است .
در جرم قدرت نمایی بایستی حتماً از سلاح در انظار عمومی استفاده گردد و همراه با تهدید و ایجاد رعب و وحشت در افراد باشد. ممکن است فردی در یک مکان عمومی مورد آزار و حمله ی یک یا چند نفر از افراد قرار بگیرد و به وسیله ی چاقو اقدام به دفاع از خود نماید. این اقدام از مصادیق قدرت نمایی با سلاح سرد نیست . اما تشخیص این مسأله که آیا دفاع مشروع تلقی می شود یا خیر بستگی به نظر قاضی و اوضاع و قراین پرونده دارد.
جرم محاربه در قوانین ایران
قدرت نمایی با سلاح در انظار عمومی می تواند مصادیق متعددی داشته باشد. به طوری که در برخی مواقع به عنوان یک جرم سیاسی واحد شناخته می شود. جرم محاربه مفهومی با ابعاد فقهی و سیاسی دارد و پررنگ ترین جنبه ی آن مخالفت با حکومت اسلامی است .
هر شخصی که برای ایجاد رعب و وحشت و سلب آزادی و امنیت عمومی جامعه دست به اسلحه ببرد محارب و مفسد فی الارض شناخته می شود. محاربه به معنای سلب امنیت و آرامش عمومی جامعه به وسیله ی سلاح و تهدید و ایجاد رعب و وحشت در افراد به منظور براندازی حکومت اسلامی می باشد. هرچند که محاربه می تواند مصادیق متعددی داشته باشد.
به طور کلی جرم محاربه عموماً با مقاصد براندازی حکومت اسلامی همراه است. به عبارت دیگر محاربه درجه ی شدید تری از جرم قدرت نمایی محسوب می شود. از نظر قانونی در وقوع جرم محاربه تفاوتی میان سلاح سرد و گرم وجود ندارد. محاربه از جرایم مستوجب حد به شمار می آید و حد آن یکی از موارد زیر خواهد بود:
- قتل
- به دار آویختن
- قطع دست راست و سپس پای چپ
- نفی بلد
وکیل کیفری برای پیگیری پرونده
متأسفانه در سال های اخیر موج بی سابقه ای از خشونت در جامعه ی ما شکل گرفته که به طرز فزاینده ای در حال گسترش است. قدرت نمایی با سلاح سرد در انظار عمومی از جمله جرایم غیرقابل گذشت به حساب می آید. یعنی بدون وجود شاکی خصوصی نیز قابل پیگیری است. زیرا چنین جرایمی مستقیماً با نظم و امنیت عمومی جامعه در ارتباط است و به همین جهت از اهمیت بیشتری برخوردار می باشد.
جزئیات قانونی فراوانی در این زمینه وجود دارد که در روند رسیدگی به پرونده ی شما تأثیرگذار خواهد بود. یک وکیل کیفری با تجربه می تواند با ارائه ی راهکارهای حقوقی مناسب در روند پرونده ی شما موثر باشد. ضمن اینکه در کوتاه ترین زمان ممکن و بدون اطاله ی دادرسی پرونده ی شما به سرانجام خواهد رسید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.