صلح عمری از منظر قوانین ایران
صلح عمری نوعی قرارداد حقوقی است که شخص از طریق آن می تواند مالکیت اموال را بدین شرط به دیگری منتقل نماید که تا پایان عمر خود از آن بهره مند گردد. با توجه به مفهوم و ساز و کار ارث تمامی اموال و دارایی های اشخاص پس از مرگ آنها به وراث منتقل می گردد. در رابطه با وصیت نیز همانطور که می دانید محدودیت هایی وجود دارد و اشخاص می توانند صرفا تا یک سوم از اموال و دارایی های خود را وصیت نمایند و مابقی آن نیاز به تنفیذ وراث دارد.
- به نظر شما راهکار حقوقی دیگری برای انتقال اموال و دارایی های افراد به وراث خود وجود دارد؟
شرایطی را در نظر بگیرید که شخص اموال و دارایی های خود را به دیگری منتقل می نماید ولی این شرط مهم وجود دارد که تا پایان عمر خویش می تواند از اموال و دارایی ها و منافع آنها بهره مند باشد و انتقال قطعی مالکیت و منافع پس از مرگ شخص امکانپذیر است.
به نظر شما چنین موضوعی از نظر قانونی مورد تایید است؟
در ادامه برای کسب اطلاعات بیشتر با وکیل فرنیان فر همراه باشید.
آشنایی با مفهوم صلح عمری
واژه ی صلح در برابر خشونت و اجبار قرار می گیرد و نوعی دوستی و نزدیکی را در ذهن ما متبادر می نماید. در شرایطی که صلح پابرجاست خبری از خشونت، اجبار، زور و منازعه نیست و نشان می دهد که شرایط در پایدارترین و باثبات ترین حالت ممکن قرار دارد.
مفهوم حقوقی صلح عمری نیز به مفهومی مشابه با موارد فوق اشاره دارد و شرایطی را به وجود می آورد که به دنبال آن شخص به دنبال یک قرارداد حقوقی با تمایل و رضایت کامل اموال و دارایی های خود را به شخص دیگری منتقل می نماید و این شرط مهم را می گذارد که تا پایان عمر خویش از اموال و دارایی ها و منافع آنها بهره مند خواهد بود و مالکیت و منافع این اموال پس از فوت او قابل انتقال است. به عبارت دیگر می توان گفت صلح عمری نوعی تراضی و توافق برای انتقال اموال است با این تفاوت که انتقال مالکیت و منافع در لحظه اتفاق نمی افتد و پس از فوت شخص قطعی می گردد.
در نظر داشته باشید که صلح عمری با مفهوم هبه و یا انتقال دارایی کمی متفاوت است. شما زمانی که مالی را هبه می کنید و یا به صورت رسمی در محضر به دیگری انتقال می دهید در واقع مالکیت و حق برخورداری از منافع آن مال بلافاصله به طرف مقابل منتقل می شود و شما دیگری حق استفاده از آن مال و منافع آن را نخواهید داشت. در حالی که صلح عمری شرایطی را به وجود می آورد که شما شرط می گذارید که پس از فوت شما مالکیت مال مزبور و منافع آن به شخص مورد نظر شما منتقل خواهد شد و این مفهومی جدا از وصیت است.
در صلح عمری چه اتفاقی رخ می دهد؟
توجه داشته باشید که صلح عمری انتقال قطعی مالکیت و برخورداری از منافع اموال و دارایی ها نیست. بنابراین شخص به عنوان مالک و صاحب اصلی اموال و دارایی های خود شناخته می شود و علی رغم قرارداد رسمی صلح عمری می تواند اموال و دارایی های که به صلح گذاشته، بفروشد، اجاره دهد و هرگونه تصرفی را در آن انجام نماید.
در حقیقت صلح عمری در شرایطی انتقال قطعی اموال و دارایی ها را رقم می زند که تا لحظه ی مرگ تصرفی در اموال صورت نپذیرفته باشد و شخصی که صلح نموده، فوت نماید. بنابراین فروش و اجاره ی اموال و حتی رجوع از صلح توسط مالک اصلی اموال امکانپذیر است و مانع قانونی برای آن وجود ندارد.
اشخاص می توانند قرارداد صلح عمری را برای کل اموال و دارایی های منقول و غیرمنقول تنظیم نمایند و تفاوتی از این نظر وجود ندارد.
چگونگی رجوع از صلح عمری
قرارداد صلح عمری تا زمان حیات فرد واگذارکننده ( مصالح ) معتبر است و پس از فوت او بلافاصله اجرا خواهد شد و مورد صلح به شخص متصالح که گیرنده ی اموال و دارایی ها شناخته می شود، منتقل خواهد شد. به نظر شما شخص مصالح می تواند در زمان حیات خود از قرارداد صلح عمری رجوع نماید؟
بله شخص واگذار کننده ( مصالح ) می تواند هر زمانی از قرارداد صلح عمری رجوع کرده و آن را فسخ نماید. در واقع در شرایط صلح عمری مالکیت اصلی و حق برخورداری از منافع مال مورد صلح به فرد مصالح متعلق است و او هر زمانی می تواند شرایط صلح عمری را بهم بزند و حتی به نام شخص دیگری صلح نماید. بنابراین صلح عمری قطعی نیست ولی تا زمانی که قرارداد وجود دارد و در شرایطی که فرد مصالح هیچ تصمیمی مبنی بر فروش، اجاره و یا رجوع از قرارداد صلح ندارد و فوت می کند، انتقال مالکیت قطعیت می یابد.
مشاوره حقوقی
مالکیت دارای آثار و تبعات ارزشمندی است و اشخاص می توانند به واسطه ی مالکیت و در شرایط سلامت کامل روان برای اموال و دارایی های خود تصمیم بگیرند. قانون تمامی تصمیمات افراد را در رابطه با نقل و انتقال مالکیت به رسمیت شناخته و مورد حمایت کامل خود قرار داده است. در نظر داشته باشید که محدودیت های وصیت در رابطه با انتقال اموال و دارایی ها مقوله ی جداگانه ای است و فرد می توانند از طریق قرارداد صلح عمری تمام یا بخشی از اموال خود را به فرد دیگرمنتقل نمایند و در عین حال تا پایان عمر حق مالکیت و برخورداری از منافع مال مزبور برای آنها پابرجاست.
- شما قرارداد صلح عمری را چگونه ارزیابی می کنید؟
- به نظر شما قرارداد صلح عمری در راستای حمایت از حق مالکیت افراد پیش بینی شده و یا در تضاد با حقوق وراث قرار دارد؟
انجام مشاوره حقوقی با وکیل متخصص و باتجربه می تواند جزئیات و نکات مفید بیشتری در اختیار شما قرار دهد و پرونده ی شما را در مسیر درست قانونی پیش می برد.
برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره حقوقی تخصصی در این زمینه می توانید از طریق راه های ارتباطی زیر با فرنیان فر وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.