شرایط شهادت شهود در دادگاه و 2 نکته مهم

شرایط شهادت شهود در دادگاه 8 مورد است که در ماده ی 177 قانون مجازات اسلامی به آن اشاره شده است. شهادت شهود به عنوان یکی از مهم ترین ادله ی اثبات دعاوی در نظام حقوقی ایران شناخته می شود و در بسیاری از پرونده های کیفری و حقوقی حائز اهمیت فراوان می باشد. شهادت شهود در سرنوشت دعاوی بسیار تاثیر گذار است و در صورتی که به درستی صورت پذیرد، در نتیجه ی نهایی دعوی موثر واقع خواهد شد. از این رو قانونگذار پاره ای شروط را برای صحت و درستی آن در نظر گرفته. آیا از شرایط شهادت شهود در دادگاه اطلاعی دارید؟ در ادامه برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.

شهادت شهود از منظر قوانین ایران

مفهوم حقوقی شهادت در ماده ی 174 قانون مجازات اسلامی مورد توجه قانونگذار قرار گرفته و به این موضوع اشاره می کند که فرد یا افرادی به غیر از اصحاب دعوی به وقوع یا عدم وقوع جرم توسط متهم یا متهمین و یا سایر افراد اقرار کنند. این اقرار بایستی در محضر دادگاه و نزد مقام قضایی صورت پذیرد. بنابراین شهادت با اقرار متفاوت است. اقرار به این معناست که شخص به ضرر خود و به نفع دیگری مطلبی را بیان کند که به نوعی اعتراف نیز به شمار می رود.

شرایط شهادت شهود در دادگاه

مفهوم و ساز و کار قانونی شهادت در دعاوی کیفری و حقوقی تفاوت چندانی ندارد و در هر صورت می تواند به عنوان یکی از ادله ی اثبات دعاوی به حساب آید. در حال حاضر شهادت شهود یکی از رایج ترین انتخاب های اصحاب دعاوی برای اثبات دعواست و از آنجایی که شهادت شهود می تواند به صدور حکم قطعی منجر شود، پاره ای شرایط قانونی برای آن در نظر گرفته شده است که در ادامه به بیان آن خواهیم پرداخت.

شرایط شهادت شهود در دادگاه

بر اساس ماده ی 177 قانون مجازات اسلامی شاهد شرعی در زمان ادای شهادت بایستی شرایط زیر را دارا باشد:

بلوغ

بلوغ نشانه ی عقل کامل و سالم است و به عنوان یکی از مهم ترین شرایط قانونی شهادت در دادگاه در نظر گرفته شده است. شاهدین حتما بایستی به سن بلوغ و 18 سال تمام رسیده باشند.

عقل

سلامت کامل عقلی شاهد برای ادای شهادت بسیار حائز اهمیت است. با این وصف شهادت افراد محجور، مجنون و افرادی که از سلامت عقلی برخوردار نیستند نزد دادگاه پذیرفته نخواهد شد.

ایمان

ایمان به خدای یگانه و مسلمان بودن شاهد ضروریست.

عدالت

عادل به شخصی اشاره می کند که اهل فسق و فجور، گناه و معصیت نیست و صلاحیت اخلاقی و عدالت او محرز است.

طهارت مولد

منظور از طهارت مولد به تولد فرد از طریق رابطه ی مشروع و شرعی پدر و مادرش اشاره می کند. به عبارت دیگر فردی که زنازاده باشد نمی تواند به عنوان شاهد در دادگاه حاضر گردد.

ذینفع نبودن در موضوع

شاهد قرار است ماوقع را به صورت کامل در دادگاه بیان نموده و بر این نکته آگاه است که به دنبال شهادت او احتمالا اتهامی متوجه فرد یا افرادی گردد. بنابراین بایستی کاملا بی طرف باشد و در موضوع دعوی ذینفع پرونده حساب نشود. در غیر این صورت شهادت او قابل قبول نخواهد بود.

نداشتن خصومت با طرفین یا یکی از آنها

شهادت شهود بایستی بر اساس حقیقت و وجدان باشد و چیزی جز بیان حقیقت نباشد. در صورتی که شهادت مغرضانه و دروغ باشد و یا به دنبال خصومت و دشمنی با طرفین یا یکی از اصحاب دعوی صورت پذیرفته باشد، شهادت نزد دادگاه قابل قبول نیست.

عدم اشتغال به تکدی گری

قانونگذار یکی از مهم ترین شرایط قانونی شهادت را عدم اشتغال به تکدی گری شاهد و یا شاهدین در نظر گرفته. از نظر قانونی تکدی گری می تواند نوعی جرم به حساب آید و شهادت این دسته از افراد به هیچ وجه قابل استناد نیست.

ولگرد نبودن

پیرو شرط عدم اشتغال به تکدی گری، ولگرد نبودن شاهد یا شاهدین نیز مد نظر قانونگذار است.

2 نکته ی مهم در باب شهادت شهود

شهادت قابل رجوع است و در صورتی که شخص بر این موضوع آگاه گردد که شهادت او صحیح نبوده و یا اشتباهی رخ داده می تواند از شهادت خود رجوع نماید. این مساله قطعا در تغییر حکم پرونده موثر خواهد بود و در صورتی که حکم پرونده بر اساس شهادت دروغ پیشین صادر گردد، باطل می شود. مگر اینکه علم قاضی و یا اقرار فرد اثبات نماید که حکم صحیح صادر شده. در نظر داشته باشید که رجوع از شهادت زمانی امکانپذیر است که قصد و نیت شخص مبنی بر شهادت دروغ نباشد.

در صورتی که شخص با آگاهی و سوءنیت اقدام به شهادت دروغ نماید و موجب گمراهی قاضی و تضییع حقوق اصحاب پرونده گردد، مجازات های حبس و پرداخت جزای نقدی در انتظار اوست که حسب مورد قابل اجراست.

انجام مشاوره حقوقی

شهادت شهود در صورتی که شرعی و معتبر تلقی شود می تواند مسیر پرونده را تغییر دهد و در نهایت در صدور حکم نهایی پرونده تاثیرگذار است. البته قانون این امکان را برای اصحاب دعوی فراهم نموده که بتوانند اعتراض خود را نسبت به شهادت شهود بیان نموده و از طریق تنظیم و ارائه ی لایحه، خواستار پیگیری آن گردند. در صورتی که جهات اعتراض صحیح و قانونی باشد، قطعا اعتراض وارد است و امکان تجدید نظر در آن وجود دارد.

جزئیات قانونی بیشتری در این رابطه وجود دارد که می تواند روند دادرسی پرونده ی شما را تغییر دهد. انتخاب وکیل حقوقی متخصص و باتجربه در این امر ضمن ارائه ی مشاوره ی حقوقی تخصصی و دقیق می تواند جزئیات قانونی بیشتری در اختیار شما قرار دهد. در نهایت انتخاب وکیل حرفه ای و با تجربه مساویست با جلوگیری از اطاله ی دادرسی پرونده ی شما.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *