روش های اثبات زنای محصنه

اثبات زنای محصنه از نظر قانونی امکانپذیر است ولی در مقایسه با سایر موارد زنا کمی دشوار تر به نظر می رسد و البته مجازات آن سنگین تر است. زنا در ردیف بزرگترین گناهان بشریت شناخته می شود و در بسیاری از کتب مقدس از جمله قرآن و فقه اسلامی به مجازات آن اشاره شده است. اهمیت اثبات زنای محصنه به نوع مجازات آن در مقایسه با سایر موارد زنا باز می گردد که به مراتب سنگین تر است.

زنای محصنه به شرایطی اشاره می کند که شخص زناکننده متاهل است و همسر دائمی دارد. با این حال اثبات این امر  به سادگی امکانپذیر نیست و بایستی ابتدا شرایط احصان احراز گردد.

روش های اثبات زنای محصنه

  • به نظر شما علت تفاوت در مجازات زنای محصنه با سایر موارد زنا چیست؟
  • آیا از مجازات زنای محصنه و نحوه ی اثبات آن اطلاعی دارید؟

برای پاسخ به این سوالات در ادامه با وکیل فرنیان فر همراه باشید.

زنای محصنه از منظر قوانین ایران

هرگاه شخصی اعم از زن یا مرد علی رغم داشتن همسر دائمی با شخص دیگری زنا نماید، با مفهوم زنای محصن یا زنای محصنه مواجه هستیم. توجه داشته باشید که صرف داشتن همسر دائمی کافی نیست و شخص بایستی بتواند هر زمان که مایل باشد، با همسر خود رابطه ی نزدیکی برقرار نماید و مانعی در کار نباشد. بنابراین مواردی نظیر بیماری های جنسی و مقاربتی که عمل نزدیکی را دشوار یا غیرممکن می نماید، یکی از مواردیست که زنا را از حالت محصنه به زنای غیرمحصنه تغییر می دهد. همچنین مواردی نظیر دوری و غیبت طولانی و مفقود الاثر بودن همسر نیز شرایط زنای محصن یا زنای محصنه را تغییر می دهد و به اصطلاح خارج می کند و زنا از نوع غیرمحصنه خواهد بود.

به طور دقیق تر زنای محصنه به زنی اشاره می کند که همسر دائمی دارد و علی رغم دسترسی به او و امکان برقراری رابطه ی جنسی، با شخص دیگری زنا می کند. زنای محصن به مردی اشاره می کند که علی رغم داشتن همسر دائمی که به او دسترسی همیشگی دارد و مانعی برای نزدیکی با او وجود ندارد، با زن دیگری زنا می کند.

زنای محصن یا زنای محصنه در شرایط مختلفی قابل تصور است. برای مثال ممکن است زن شرایط احصان را دارا باشد اما مرد مجرد باشد. در مقابل نیز ممکن است مرد شرایط احصان را داشته باشد و زن مجرد باشد و یا شرایط احصان برای او احراز نگردد. حالت سوم نیز ممکن است زن و مرد هر دو دارای شرایط احصان باشند. شناخت و احراز این مساله از این نظر حائز اهمیت است که وجود شرایط احصان مجازات زنا را سنگین تر می کند و بنابراین شخصی که محصن یا محصنه است با مجازات سنگین تری روبرو خواهد بود.

اثبات زنای محصنه

تحقق زنا در شرایطی صورت می پذیرد که زنا بدون وجود علقه ی زوجیت میان طرفین به وقوع پیوندد و مساله ی وطی به شبهه نیز در میان نباشد. بنابراین چنانچه ثابت شود رابطه ای مبتنی بر وطی به شبهه رخ داده، موضوع زنا منتفی خواهد بود.

اثبات زنای محصنه

قبل از پرداختن به اثبات زنای محصنه نگاهی به ادله ی اثبات جرم زنا خواهیم داشت. به طور کلی زنا از طریق روش های زیر قابل اثبات است:

  1. چهار بار اقرار شخص زنا کننده نزد قاضی
  2. شهادت شهود ( 4 مرد عادل یا 3 مرد عادل و دو زن عادل نیاز است.)
  3. علم قاضی پرونده که از طریق ادله و مدارکی نظیر گواهی پزشکی قانونی و اوضاع و احوال پرونده به دست می آید.

در رابطه با اثبات زنای محصن یا زنای محصنه نیز موضوع بر همین منوال پیش می رود ولی کمی متفاوت است. در قدم اول بایستی محصن یا محصنه بودن طرفین احراز شود. به این معنا که در هنگام وقوع زنا یکی از طرفین زنا یا هردو بایستی متاهل بوده و دارای همسر دائمی باشند که امکان دسترسی به همسر جهت برقراری رابطه ی نزدیکی همواره فراهم است. در ادامه شرایط احصان مورد توجه قرار می گیرد.

شرایط احصان با توجه به قانون به شرح زیر است:

مفهوم احصان در جرم زنا به محصن یا حصنه بودن زنا اشاره می کند. بر اساس ماده ی 226 قانون مجازات اسلامی شرایط احصان برای مرد  و زن به صورت زیر تعریف شده است:

  • احصان مرد در شرایطی محقق می شود که مرد داراي همسر دائمي و بالغ باشد و در‌ شرایطی که بالغ و عاقل بوده از طريق قُبُل با وي در حال بلوغ جماع كرده باشد و هر وقت بخواهد امكان جماع از طريق قُبُل را با وي داشته باشد.
  • احصان زن به این معناست که او داراي همسر دائمي و بالغ باشد و در‌ شرایطی که بالغ و عاقل بوده، با او از طريق قُبُل جماع كرده باشد و امكان جماع از طريق قُبُل را با شوهر داشته باشد.
  • بنابراین یکی از مهم ترین شرایط احصان داشتن همسر شرعی و قانونی از طریق عقد نکاح دائمی است. با توجه این قضیه چنانچه فردی دارای همسر موقت باشد و به اصطلاح فقط همسر صیغه ای داشته باشد، شرایط احصان را ندارد.
  • برقراری رابطه ی جنسی از طریق قبل و داشتن بلوغ و عقل شرط مهم دیگریست که در رابطه با احصان بایستی به آن توجه داشت.

ماده ی 227 قانون مجازات اسلامی پاره ای موارد را ذکر کرده که فرد را از داشتن شرایط احصان خارج می کند و بدین ترتیب زنای محصن یا زنای محصنه تحقق نمی یابد. بر اساس این ماده در صورت هریک از موارد زیر شرایط احصان تحقق نمی یابد.

  • مسافرت
  • حبس
  • حيض
  • نفاس
  • بيماري های مانع از مقاربت يا بيماري هایي كه موجبات خطر را براي طرف مقابل  به وجود می آورد همانند ايدز و سفليس

بنابراین در صورتی که هر یک از موارد فوق برای قاضی دادگاه محرز باشد، شرایط احصان منتفی ست و با زنای غیرمحصنه مواجه خواهیم بود و مجازات تغییر می کند. در صورتی که هیچ یک از موانع احصان وجود نداشته باشد و سایر شرایط زنای محصن یا زنای محصنه برقرار باشد بایستی اثبات آن در دادگاه صورت پذیرد.

در چنین شرایطی همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره کردیم، 4 بار اقرار فرد برای زنا به اثبات جرم کمک می کند. در مرحله ی بعدی شهادت شهود گزینه ای است که برای اثبات زنای محصن یا محصنه می تواند موثر باشد. در نهایت علم قاضی بر اساس شواهد و اسناد موجود در پرونده می تواند در اثبات زنای محصنه موثر باشد.

مجازات زنای محصنه

پس از اثبات زنای محصنه نوبت به حکم محکومیت و مجازات زانی و زانیه می رسد.  زنا در ردیف جرایم مستوجب حد قرار دارد و مجازات زنا مواردی نظیر اعدام، رجم ( سنگسار) ، 100 ضربه شلاق حدی، تبعید و تراشیدن موی سر و 31 الی 74 ضربه شلاق تعزیری در نظر گرفته شده است. بدیهی است که هریک از انواع زنا مجازاتی متفاوت دارد و شرایطی مانند احصان مجازات زنا را سنگین تر می کند.

بر اساس قانون مجازات اسلامی، مجازات زانی و زانیه ای که شرایط احصان را دارد رجم است. شاید برای شما این سوال مهم به وجود بیاید که امکان اجرای مجازات رجم در شرایط کنونی کمی دشوار است و آیا این مساله مجازات سنگسار را منتفی می کند؟ در پاسخ به این سوال بایستی بگوییم خیر. در صورتی که مجازات رجم قابل اجرا نباشد حسب مورد مجازات هایی نظیر اعدام یا صد ضربه شلاق اجرا خواهد شد.

البته در پاره ای موارد نیز شاهد جمع مجازات ها خواهیم بود. برای مثال چنانچه مردی دارای همسر دائمی باشد و قبل از نزدیکی با همسر خود اقدام به زنا نماید، مجازات های صد ضربه شلاق، تراشیدن موی سر و تبعید برای او در نظر گرفته خواهد شد.

شرایطی را در نظر بگیرید که یک دختر مجرد 20 ساله با یک مرد 36 ساله ی متاهل رابطه ی نامشروع جنسی برقرار کرده است. در صورت اثبات این مساله و احراز آن نزد قاضی دادگاه، 100 ضربه شلاق حدی برای دختر و مجازات رجم برای مرد در نظر گرفته می شود.

مورد دیگری که در رابطه با مجازات زنا در شرایط وجود احصان قابل ذکر است، هرگاه زن یا مرد مسن و پیری اقدام به زنا نموده و شرایط احصان داشته باشند، قبل از اعمال مجازات رجم، صد ضربه شلاق برای آنها در نظر گرفته خواهد شد.

ارائه مشاوره حقوقی

زنا را می توان در ردیف جرایمی قرار داد که با آثار و تبعات حقوقی زیادی همراه است. برای مثال در شرایطی که مردی با یک زن متاهل زنا نماید، مساله ی حرام ابدی میان آنها مطرح است، به عبارت دیگر این دو فرد نمی توانند هرگز با یکدیگر ازدواج نموده و آگاهی یا عدم آگهی مرد نسبت به مساله ی تاهل زن تغییری در این مساله نمی دهد. چنانچه فرزندی از زنای محصن یا محصنه متولد گردد نامشروع تلقی می شود و امکان لعان از سوی شوهر زن وجود دارد. تمامی این نکات حقوقی تنها بخشی از تبعات حقوقی مهمی است که در رابطه با زنای محصنه وجود دارد.

مساله ی مهم دیگر توبه ی زناکار است که در شرایط خاصی می تواند فرد را از مجازات سنگسار نجات دهد. انجام مشاوره حقوقی با یک وکیل متخصص کیفری و باتجربه می تواند جزئیات و نکات مفید بیشتری در اختیار شما قرار دهد و ضمن جلوگیری از اطاله ی دادرسی پرونده ی شما، بهترین نتایج را در کوتاه ترین زمان ممکن برای آن رقم خواهد زد.

برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره حقوقی تخصصی در این زمینه می توانید با وکیل فرنیان فر وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *