توهین در فضای مجازی چه مجازاتی دارد ؟

توهین در فضای مجازی جزء جرایمی به شمار می رود که با گسترش و توسعه ی اینترنت و فضای مجازی مطرح گردید. توهین، تهدید و افترا به شکل معمول و متداول آن جرم تازه ای نیست و به کررات با آن مواجه بوده ایم. اما به دنبال رشد و توسعه ی فضای مجازی و افزایش شمار کاربران آن، چارچوب های جدیدی برای جرایم به وجود آمد و شاهد ارتکاب جرایم به نحو جدید بودیم. توهین در فضای مجازی به جرم توهین اشاره می کند، با این تفاوت که این بار در فضای مجازی به وقوع می پیوندد و بررسی و رسیدگی آن قطعا دشوارتر خواهد بود.

  • به نظر شما قانون چه مجازاتی برای توهین در فضای مجازی لحاظ کرده است؟

در ادامه برای کسب اطلاعات بیشتر با وکیل فرنیان فر همراه باشید.

توهین در فضای مجازی

توهین در فضای مجازی از منظر قوانین ایران

وکیل توهین و افترا : به دنبال توسعه و گسترش فضای مجازی، ابزارهای ارتباطی جدیدی به وجود آمده است که تعاملات و ارتباطات انسانی را تسهیل نموده. از طرف دیگر این تعاملات همیشه در جهت مثبت پیش نمی رود و ممکن است با توهین و افترا همراه باشد. به عبارت دیگر افراد می توانند از طریق فضای مجازی به یکدیگر توهین کرده و الفاظ های نامناسبی به کار ببرند. همانطور که می دانید در دنیای واقعی چنین عملی جرم است و قانون گذار برای آن مجازات تعیین کرده. به دنبال این امر توهین در فضای مجازی نیز جرم است و در صورت ارتکاب آن، مجازات های مربوطه لحاظ خواهد شد.

بر اساس ماده ی 608 قانون مجازات اسلامی:

– توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک چنانچه موجب حد قذف نباشد جزای نقدی درجه شش خواهد بود.

نظر مجلس: ‌

از نظر مقررات کیفری اهانت و توهین و فحاشی و… عبارت است از بکار بردن الفاظی که صریح یا ظاهر باشد و یا ارتکاب اعمال و انجام ‌حرکاتی که با لحاظ عرفیات جامعه و با در نظر گرفتن شرایط زمانی و مکانی و موقعیت اشخاص موجب تخفیف و تحقیر آنان شود و با عدم ظهور الفاظ ‌توهین تلقی نمی‌گردد.

همچنین بر اساس ماده ی 609 قانون مجازات اسلامی : هر کس با توجه به سمت، یکی از روسای سه قوه یا معاونان رئیس جمهور یا وزرا یا یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی یا‌ نمایندگان مجلس خبرگان یا اعضای شورای نگهبان یا قضات یا اعضای دیوان محاسبات یا کارکنان وزارتخانه ‌ها و مؤسسات و شرکتهای دولتی و‌ شهرداریها در حال انجام وظیفه یا به سبب آن توهین نماید به چهل و پنج روز تا سه ماه حبس و یا تا (۷۴) ضربه شلاق و یا پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جزای‌نقدی محکوم می‌شود.

جزای نقدی مندرج در این ماده به موجب مصوبه مورخ ۱۳۹۹/۱۲/۲۵ هیات وزیران به دو (۲.۰۰۰.۰۰۰) تا بیست و پنج (۲۵.۰۰۰.۰۰۰) میلیون ریال تعدیل شد. ‌

عناصر جرم توهین در فضای مجازی

مواد قانونی فوق الذکر به مفهوم و مجازات جرم توهین اشاره می کند که به عنوان عنصر قانونی جرم توهین در فضای مجازی نیز قابل استناد است.

عنصر مادی جرم توهین در فضای مجازی فعل و عمل ارتکابی است که شخص صراحتا و علنا از طریق فضای مجازی به دیگری توهین کرده و الفاظ رکیک و نامناسب به کار می برد.

در رابطه با عنصر معنوی جرم توهین در فضای مجازی به سوء نیت و قصد شخص مهم است که با اختیار و اراده ی کامل از طریق فضای مجازی اقدام به توهین کند.

ارائخ مشاوره حقوقی

توهین می تواند از طریق ایمیل، پیامک، شبکه های اجتماعی فضای مجازی نظیر اینستاگرام، تلگرام و سایر موارد صورت پذیرد. در برخی موارد امکان دستیابی به سرورها ، بازیابی اطلاعات و پرینت مکالمات با حکم قضایی امکانپذیر است. اما در بعضی موارد دیگر چنین امری امکانپذیر نیست که بایستی از سایر ادله و مدارک برای اثبات جرم در دادگاه استفاده کرد. در نظر داشته باشید که اسکرین شات صرفا یک اماره به شمار می رود.

جرم توهین در فضای مجازی جزء جرایم قابل گذشت است و رسیدگی به آن منوط به شکایت شاکی خصوصی پرونده می باشد.

شما می توانید با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی شکایت خود را ثبت کنید. با ارجاع پرونده به پلیس فتا تحقیقات مقدماتی پرونده آغاز می گردد و نیازمند تشریفات قانونی خواهد بود. دادگاه قضایی صالح برای رسیدگی به جرم توهین در فضای مجازی دادگاه محل تحقق نتیجه ی وقوع جرم است.

در صورتی که ادله و مدارک موجود برای اثبات جرم کافی به نظر برسد با صدور کیفرخواست پرونده به دادگاه کیفری ارسال می گردد و ادامه ی رسیدگی آن آغاز خواهد شد. بدیهی است که در این مسیر پر پیچ و خم و پیچیده حضور وکیل متخصص و باتجربه می تواند مفید باشد

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *