تهدید به مرگ و مجازات آن از منظر قوانین ایران
مجازات تهدید به مرگ با توجه به قانون مجازات اسلامی حسب مورد شلاق و حبس تعزیری تعیین شده است. تهدید به مرگ از منظر قوانین کیفری ایران جرم محسوب می شود و مجازات آن حسب مورد شلاق و یا حبس تعزیری در نظر گرفته شده است.
( با توجه به یکی از کلمات کلیدی انتخابی و عنوان درج شده در بالا یکی از این جملات برای سطر اول انتخاب شود.)
به دنبال گسترش ارتباطات و تعاملات افراد در سطح جامعه، طبیعتا مواردی نظیر بروز اختلافات، درگیری و منازعات نیز بیشتر به چشم می خورد. در چنین شرایطی معمولا مرزهای اخلاقی جابجا شده و در پاره ای موارد افراد اقدام به تهدید یکدیگر می نمایند. موضوعی که احتمالا خود یا اطرافیانتان آن را تجربه کرده اید.
- به نظر شما تهدید دیگران علاوه بر بار اخلاقی، از نظر قانونی نیز حائز اهمیت است؟
فرض کنید به دنبال نزاع و یا اختلافی که میان شما و شخص دیگری به وجود آمده است، طرف مقابل از طریق تهدید به مرگ شما و یا عزیزانتان در صدد انتقام یا ترساندن شماست.
- به نظر شما در چنین شرایطی می توان علیه او شکایت کیفری تنظیم نمود؟
- آیا از مجازات تهدید به مرگ اطلاعی دارید؟
برای پاسخ به این سوالات در ادامه با وکیل فرنیان فر همراه باشید.
تهدید به مرگ از منظر قوانین ایران
از نظر حقوقی تهدید بدین معناست که شخصی دیگری را از طریق بیان الفاظ و یا سایر روش ها نسبت به انجام و وقوع امری خطرناک و غیرمشروع در آینده بترساند و یا از طریق آن مقاصد مجرمانه ی خویش را پیش ببرد. برای مثال تهدید به اسید پاشی و تهدید به مرگ مصادیقی از تهدید به شمار می روند. به طور کلی واژه ی تهدید همردیف ترساندن و ایجاد وحشت در مخاطب تهدید است. تهدید می تواند به صورت ترساندن شخص نسبت به وقوع آسیب های جسمی، مالی و یا حیثیتی در آینده علیه شخص یا بستگان او باشد و از این رو تمامی اقدامات و رفتارهای مجرمانه را در بر می گیرد. تهدید به مرگ به شرایطی اشاره می کند که تهدید به کشتن متوجه شما یا عزیزان و خانواده ی شماست و در حقیقت تهدید به قتل علیه شما یا بستگان شما صورت پذیرفته است.
متداول ترین شکل تهدید به مرگ، تهدید لفظی است که ممکن است به صورت مستقیم، تلفنی، چت، پیامک و حتی به صورت پیغام شفاهی از طریق شخص ثالث صورت پذیرد. البته با توجه به گسترش رسانه ای اجتماعی، تهدید در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی نیز به وقوع می پیوندد و بایستی بدانید که تهدید مکتوب به اندازه ی تهدید لفظی جرم است.
شرایطی را در نظر بگیرید که شخصی شما را از طریق فضای مجازی تهدید به مرگ کند و یا حتی به صورت مستقیم شما را از این مساله بترساند. یا موردی را در نظر بگیرید که شخصی در فضای مجازی، فرد یا گروه خاصی را تهدید به مرگ می کند. با توجه به ماده ی 669 قانون مجازات اسلامی تمامی این موارد مصادیقی از تهدید به مرگ هستند و جرم محسوب می شوند. به همین دلیل امکان شکایت برای فرد یا افرادی که در معرض تهدید قرار گرفته اند، وجود دارد.
در نظر داشته باشید که در رابطه با جرم تهدید به مرگ صرف ایجاد ترس و وحشت در مخاطب تهدید کافیست و نیازی به انجام قتل یا سایر اقدامات غیرقانونی نخواهد بود. به عبارت دیگر جرم تهدید به مرگ زیرمجموعه ای از انواع تهدید محسوب می شود و صرف انجام و بیان آن بدون توجه به نتیجه، به تنهایی جرم است.
عناصر جرم تهدید به مرگ
در ادامه نگاهی به عناصر سه گانه ی این جرم خواهیم داشت:
- عنصر قانونی جرم تهدید به مرگ به استناد ماده ی 669 قانون مجازات اسلامی تعریف می شود. همچنین در این ماده مجازات تهدید نیز به چشم می خورد.
- عنصر مادی جرم تهدید به مرگ می تواند تمامی مصادیق و روش های تهدید را در بر گیرد. به عبارت دیگر هر لفظ و یا عملی که منجر به تهدید به مرگ دیگری یا بستگان او گردد و از این طریق موجبات ترس و وحشت را در او ایجاد نماید، دال بر وقوع تهدید به مرگ است.
- عنصر معنوی جرم تهدید به مرگ را بایستی در سوءنیت و و قصد شخص از تهدید به مرگ دیگری جستجو نمود. به عبارت دیگر هرگاه شخصی با اختیار و اراده ی خویش دیگری را به قصد آزار، ترساندن و یا سایر مقاصد مجرمانه تهدید به مرگ کرده و از این طریق قصد و نیت خود را پیش ببرد، عنصر معنوی جرم محرز است.
مجازات تهدید به مرگ
ماده ی 669 قانون مجازات اسلامی، مجازات جرم تهدید به قتل را بدین صورت بیان کرده است:
در صورتی که شخص یا بستگان او در معرض تهدید به قتل قرار بگیرند، مرتکب تهدید حسب مورد تا 74 ضربه شلاق و یا یک ماه الی یک سال حبس تعزیری محکوم می گردد.
در نظر داشته باشید که دلیل تهدید به مرگ دیگری تاثیری در کاهش مجازات مرتکب ندارد. برای مثال شرایطی را در نظر بگیرید که فرزند شخصی به قتل رسیده و او به یکی از دوستان فرزند مقتولش مشکوک است. چنانچه این شخص از طریق تهدید به مرگ، موجبات وحشت را در دوست فرزند خود ایجاد نماید و یا حتی بستگان او را مورد تهدید قرار دهد، جرم است و مجازات او حتمیست.
از نظر طبقه بندی، جرم تهدید به مرگ در ردیف جرایم مطلق قرار می گیرد، به این معنا که ذات عمل بدون توجه به نتیجه ی آن جرم است. رسیدگی به جرم و صدور حکم نیز منوط به شکایت شاکی خصوصی است و با توجه به ماده ی 11 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب سال 1399، جرم تهدید به مرگ قابل گذشت است.
چنانچه خود یا بستگانتان در معرض جرم تهدید به قتل قرار گرفته اید، می توانید از طریق سامانه ثنا، شکایت کیفری خود را تنظیم نموده و ادله و مدارک مورد نیاز برای اثبات جرم را ضمیمه ی شکایت خود نمایید. برای مثال اگر تهدید به مرگ در حضور چند نفر صورت پذیرفته، می توانید از طریق شهادت شهود برای اثبات جرم استفاده کنید.
همچنین اقرار متهم، ارائه ی اسکرین شات یا پرینت پیامک و چت و در نهایت علم قاضی نیز در رابطه با اثبات جرم تهدید به مرگ موثر است. در صورتی که به موازات جرم تهدید به مرگ، جرایم دیگری به وقوع بپیوندد، حسب مورد احکام و مجازات های جداگانه و متفاوتی برای هریک از جرایم صادر می شود.
لازم به ذکر است که دادگاه محل وقوع جرم به عنوان مرجع قضایی صالح برای رسیدگی به این دعوی شناخته می شود.
ارائه مشاوره حقوقی
تهدید به مرگ و اسیدپاشی در سال های اخیر افزایش چشمگیری را نشان می دهد و متاسفانه مجرمین از طریق چنین تهدیدهایی بسیاری از مقاصد مجرمانه ی خویش را پیش می برند. فراموش نکنیم حفظ آرامش و امنیت عمومی شهروندان یک جامعه در درجه ی اول اولویت و اهمیت قرار دارد و وظیفه ی اصلی قانونگذار تامین و تداوم آن است. از این رو هرگونه تهدید به مرگ و سایر موارد تهدید که جان، مال و حیثیت افراد را نشانه گرفته، قابل شکایت و پیگیری قانونی است.
جزئیات و نکات حقوقی بیشتری در این رابطه وجود دارد که در مسیر دادرسی پرونده ی شما تاثیرگذار است. انتخاب یک وکیل متخصص تهدید و باتجربه ضمن هدایت پرونده ی شما در مسیر درست قانونی و جلوگیری از اطاله ی دادرسی آن، بهترین نتایج را در کوتاه ترین زمان ممکن برای آن رقم خواهد زد.
برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره حقوقی تخصصی در این زمینه می توانید با فرنیان فر وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.