تصرف عدوانی در ملک مشاع

تصرف عدوانی در ملک مشاع یکی از جرایم علیه اموال و مالکیت شناخته می شود که از نظر قانونی جرم بوده و مشمول مجازات حبس می باشد. تصرف و مالکیت قانونی از منظر قوانین ایران بسیار حائز اهمیت بوده و قانونگذار برای مالک پاره ای آثار و تبعات حقوقی در نظر گرفته است.

بدین ترتیب هرگونه تجاوز و تعدی به حریم مالکیت افراد و جلوگیری از تصرفات قانونی آنها جرم محسوب می شود و قابل پیگیری قانونی می باشد. در این رابطه تصرف عدوانی در ملک مشاع نیز همانند سایر انواع تصرفات غیرقانونی، جرم تلقی می شود و می توان برای آن اقامه ی دعوی نمود. در ادامه با توضیحات وکیل ملکی همراه باشید.

تصرف عدوانی به چه معناست؟

تصرف عدوانی در شرایطی مطرح می گردد که فردی بدون مجوز قانونی و رضایت مالک، ملکی را تصرف نموده و به صورت غیر قانونی از آن استفاده می نماید. تعریف دقیق تر تصرف عدوانی در ماده ی 158 قانون آیین دادرسی مدنی عنوان شده است.

بر اساس این ماده، دعوی تصرف عدوانی عبارت است از:  ادعای متصرف سابق مبنی بر اینکه دیگری بدون رضایت او مال غیرمنقول را از تصرف وی خارج کرده و اعاده تصرف خود را نسبت به آن مال درخواست می نماید.

تصرف عدوانی در ملک مشاع

در رابطه با تصرف عدوانی حالات مختلفی را می توان در نظر گرفت. حتی اگر شخصی تصرف قانونی شما را با اختلال و مشکلی مواجه سازد می توانید علیه او دعوی رفع تصرف عدوانی را مطرح نمایید. توجه داشته باشید که دعوی تصرف عدوانی فقط مختص اموال غیرمنقول شناخته می شود و در رابطه با اشیایی نظیر خودرو قابل طرح نیست. دعوی تصرف عدوانی می تواند از طریق حقوقی و کیفری مطرح گردد که با این وصف طرح کیفری آن می تواند نوعی جرم محسوب شود و مجرم با مجازات حبس روبرو خواهد بود.

تصرف عدوانی در ملک مشاع

در شرایطی که ملک به نحو اشاعه باشد و دارای بیش از یک مالک باشد، ملک مشاع نامیده می گردد. تصرف عدوانی در ملک مشاع می تواند توسط شرکای ملک نیز رخ دهد. هرگاه یکی از شرکای ملک بیش از حدود قانونی خود در ملک مورد نظر تصرفاتی نماید و به حریم قانونی سایر شرکا تجاوز کند و یا هر گونه تعدی رخ دهد یکی از مصادیق تصرف عدوانی به شمار می آید. همچنین اگر یکی از شرکا مانع تصرفات قانونی سایر شرکا شود به نحوی که موجب تضییح حقوق آنان گردد، می توان دعوی رفع تصرف عدوانی را علیه او مطرح نمود.

البته تصرف عدوانی در ملک مشاع می تواند توسط افرادی غیر از شرکا نیز رخ دهد که در این صورت شرکا می توانند علیه شخص متصرف اقامه ی دعوی نموده و خواستار رسیدگی به موضوع گردند. توجه داشته باشید که در تصرف عدوانی دو عامل تصرف بدون اجازه و مجوز قانونی و همراه با زور بایستی وجود داشته باشد. چنانچه تصرفات شخصی با مجوز قانونی و یا همراه با اجازه باشد مانند تصرف امانی، دیگر وصف تصرف عدوانی نخواهد داشت.

نکته ی مهم: وصف مجرمانه ی تصرف عدوانی صرفا ناظر بر حالتی است که تصرف توسط شخص ثالثی غیر از شرکا صورت پذیرفته باشد. در حالتی که تصرف توسط یکی از شرکای ملک مشاع باشد، فاقد وصف مجرمانه خواهد بود و فقط از نظر حقوقی قابل پیگیری می باشد.

3 نکته در رابطه با تصرف عدوانی در ملک مشاع

  • در رابطه با اقامه ی دعوی تصرف عدوانی از طریق کیفری به خاطر داشته باشید که قبل از هر چیزی خواهان بایستی مالکیت خود را اثبات نماید. اما در رابطه با طرح دعوی حقوقی آن اثبات تصرف سابق کافیست.
  • رسیدگی به شکایات رفع تصرف عدوانی ملکی مشاع خارج از نوبت می باشد و از طریق تنظیم شکوائیه آغاز می گردد.
  • دادگاه محل وقوع ملک به عنوان دادگاه صالح برای رسیدگی به دعوی تصرف عدوانی شناخته می شود.

انجام مشاوره حقوقی

عنوان تصرف عدوانی با خلع ید متفاوت است و قانون ترتیبات آن را مشخص نموده است. دعوی تصرف عدوانی یکی از زیرمجموعه های دعاوی ملکی به حساب می آید و از این نظر پیچیدگی ها و تخصص های خاص خود را داراست.

مالکیت مشاع شکل خاصی از مالکیت است که در نقطه نقطه ی یک ملک جاری بوده و متعلق به تمامی شرکاست. یکی از مصادیق بارز آن اموال ورثه ای می باشد که قبل از انحصار ورثه در اختیار تمامی وراث قرار دارد و مالکیت آن از نوع مشاع می باشد. در چنین شرایطی بروز اختلافات میان شرکا چندان دور از ذهن نیستف ولی از طریق قانونی می توان برای آن اقدام نمود.

حضور یک وکیل متخصص تصرف عدوانی می تواند به شکل قابل ملاحظه ای روند دادرسی پرونده را تسهیل کند و نتایجی به غایت بهتر برای آن رقم بزند. ضمن اینکه با جلوگیری از اطاله ی دادرسی پرونده در مدت زمانی کوتاه تر پرونده ی شما را به سرانجام برساند. اطاله ی دادرسی به شرایطی اشاره می کند که پرونده برای ماه ها و سال ها در دادگستری بلاتکلیف می ماند و این موضوعیست که در رابطه با بسیاری از دعاوی ملکی به چشم می خورد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *