انواع مجازات تکمیلی در قانون
مجازات تکمیلی به منظور تکمیل مجازات اصلی در نظر گرفته شده است. در قانون مجازات اسلامی دایره ای از مجازات های مختلف برای ارتکاب جرایم پیش بینی شده که حسب مورد قابلیت اجرا دارند. این مجازات ها به سه دسته ی زیر تقسیم می شوند:
- مجازات اصلی
- مجازات تکمیلی
- مجازات تبعی
آیا با مجازات های تکمیلی آشنایی دارید؟
به نظر شما هدف و فلسفه ی اصلی این دسته از مجازات ها چیست؟
در ادامه برای کسب اطلاعات بیشتر با وکیل فرنیان فر همراه باشید.
مجازات های تکمیلی به چه معناست؟
در قوانین کیفری ایران مجازات تکمیلی برای جرایم حد، قصاص و تعزیری در نظر گرفته شده که متناسب با ویژگی ها و شرایط مجرم و بر اساس جرم ارتکابی قابل اجراست. نکته ی قابل توجه در این میان، وجود انطباق و ارتباط منطقی میان مجازات اصلی، مجازات تکمیلی و جرم ارتکابی است که در ماده ی ۲۳ قانون مجازات اسلامی به آن تاکیید شده است.
مجازات تکمیلی یک ویژگی منحصر به فرد دارد و در واقع محدودیت هایی است که قانون برای مجرم در نظر گرفته. بر اساس قانون مجازات تکمیلی نباید از دو سال تجاوز کند. البته در پاره ای موارد ممکن است مدت زمان مجازات تکمیلی از دو سال نیز بیشتر باشد. همچنین مدت زمان مجازات تکمیلی و نوع مجازات انتخابی با نظر قاضی پرونده است.
در نظر داشته باشید که مجازات های تکمیلی پس از پایان اجرای مجازات اصلی قابلیت اجرا دارند و مختص جرایم عمدی محسوب می شود. بنابراین برای جرایم غیرعمدی مجازات تکمیلی مفهومی ندارد و قابل اجرا نیست. چرا که بحث اصلاح و تربیت مجرم در این دسته از جرایم منتفی است. همچنین ضروری است که محکومیت کیفری متهم قطعی شده باشد به عبارت دیگر ارتکاب جرم به اثبات برسد.
نگاهی به انواع مجازات تکمیلی در قوانین ایران
- اقامت اجباری در محل معین
- منع از اقامت در محل یا محلهای معین
- منع از اشتغال به شغل، حرفه یا کار معین
- انفصال از خدمات دولتی و عمومی
- منع از رانندگی با وسایل نقلیه موتوری
- منع از داشتن دستهچک یا صدور اسناد تجاری
- منع از حمل سلاح
- منع از خروج اتباع ایران از کشور
- اخراج بیگانگان از کشور
- الزام به خدمات عمومی
- منع از عضویت در احزاب، گروهها و دستهجات سیاسی یا اجتماعی
- توقیف وسایل ارتکاب جرم یا رسانه یا مؤسسه دخیل در ارتکاب جرم
- الزام به یادگیری حرفه، شغل یا کار معین
- الزام به تحصیل
- انتشار حکم محکومیت قطعی
آیا مجازات تکمیلی قابل تخفیف است ؟
بله. در صورتی که شرایط قانونی مورد نیاز فراهم باشد امکان تخفیف مجازات های تکمیلی وجود دارد. برای این منظور ضروریست که فرد مجرم نیمی از دوران محکومیت و مدت زمان مجازات خود را گذرانده باشد. در چنین شرایطی امکان صدور حکم لغو و یا کاهش مدت زمان مجازات تکمیلی وجود دارد. البته در نظر داشته باشید که قاضی دادگاه ابتدا بایستی از این موضوع اطمینان حاصل نماید که مجرم کاملا اصلاح شده و احتمال تکرار جرم توسط او صفر است. در غیر این صورت تخفیف مجازات تکمیلی امکانپذیر نخواهد بود.
نکته: با تشخیص مقام قضایی و در صورت احراز شرایط مورد نظر قانونی امکان لغو مجازات تکمیلی وجود دارد.
مشاوره حقوقی با وکیل فرنیان فر
مجازات مکانیمسم و عکس العملی است که قانونگذار برای مجرمین در نظر گرفته تا راهی برای بازگشت آنها به آغوش جامعه فراهم گردد. اگر با دیدی وسیع تر به مجازات ها بنگریم فلسفه ی وجودی آنها چیزی جز صلاح و تربیت مجرمین نیست و در درجه ی بعدی بازدارندگی مجازات ها حائز اهمیت است. مجازات تکمیلی همانند مجازات اصلی می تواند در راستای اصلاح و تربیت هرچه بیشتر مجرمین موثر باشد و اثر بازدارندگی آنها را نیز نباید فراموش نمود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.