افشای اطلاعات خصوصی افراد در فضای مجازی + مجازات ها
افشای اطلاعات خصوصی افراد در فضای مجازی و اینترنت : با توسعه و گسترش اینترنت در سال های اخیر شاهد جرایم متعددی در فضای مجازی هستیم. با توجه به اصل 25 قانون اساسی ایران هرگونه تجسس و دستیابی به اطلاعات شخصی افراد ممنوع می باشد مگر به حکم قانون بدین ترتیب هر نوع نقض حریم و افشای اطلاعات خصوصی افراد در فضای مجازی غیرقانونی محسوب می شود و قانونگذار برای آن مجازات تعیین نموده است.
یکی از مهم ترین جرایمی که در زمینه ی افشای اطلاعات افراد در فضای مجازی به چشم می خورد افشای اطلاعات خصوصی آنها از قبیل عکس و فیلم شخصی است. به نظر شما چه مجازاتی در انتظار چنین مجرمانی خواهد بود؟
افشای اطلاعات خصوصی افراد از دیدگاه قانون
گسترش جرایم اینترنتی از یک سو و لزوم وجود مصوبات قانونی در این زمینه از سویی دیگر سبب شد تا قانونگذار در سال 1386 در اولین قدم قانون نحوه مجازات اشخاصی که در امور سمعی و بصری فعالیت های غیرمجاز می نمایند را به تصویب برساند.
سپس در سال 1388 قانون جرایم رایانه ای به تصویب مجلس رسید. بدین ترتیب چارچوب های قانونی جرایم رایانه ای شکل گرفت و مصادیق آن مشخص شد.
بر این اساس و با توجه به حکم صریح قانونگذار هر گونه دستیابی به اطلاعات خصوصی و شخصی شهروندان اعم از عکس، فیلم، فایل صوتی و همچنین اطلاعات هویتی و مالی افراد و سرقت آنها جرم محسوب می گردد. هر فردی که مبادرت به افشای اطلاعات خصوصی افراد در فضای مجازی نماید و با تهدید و اخاذی یا هرگونه تقاضای غیرقانونی از قربانیان درخواست رابطه جنسی کند، مجازات سنگین تری در پی خواهد داشت.
در صورتی که مجرم شخصی را با تهدید به افشا و انتشار اطلاعات شخصی مانند : عکس و فیلم خصوصی تحت فشار روانی قرار دهد و قصد اخاذی داشته باشد می توان از طریق دادسرای ویژه ی جرایم رایانه ای و پلیس فتا برای پیگیری و شکایت اقدام نمود. سرقت اطلاعات حساب های بانکی و هرگونه هک اطلاعات شخصی نیز در صلاحیت مرجع مذکور می باشد.
چنانچه مجرمین اجبار و تهدید به برقراری رابطه ی جنسی را با قربانیان مطرح نمایند بر اساس ماده ی 4 قانون نحوه ی مجازات اشخاصی که در امور سمعی و بصری فعالیت های غیر مجاز می نمایند. مجازات آن بر اساس قانون اعدام خواهد بود.
پرسش های مهم
1- در صورت افشای عکس و یا فیلم مستهجن از روابط نامشروع افراد می توان موضوع را پیگیری نمود؟
بله – فیلم و عکس مربوط به روابط نامشروع مصداقی از افشای اطلاعات خصوصی افراد به حساب می آید و جرم محسوب می شود. پیگیری چنین پرونده هایی منوط به وجود شاکی خصوصی می باشد. البته حسب مورد مرتکبین رابطه ی نامشروع نیز مجازات خواهند شد.
2- آیا اسکرین شات از پیام ها و چت های خصوصی افراد و تهدید به انتشار آنها جرم است؟
صرف اسکرین شات گرفتن جرم محسوب نمی شود .ولی اگر شخصی اقدام به تهدید و افشای اسکرین شات ها نماید قطعاً عمل وی جرم است و می توان علیه مجرم شکایت کیفری مطرح نمود.
3- آیا اگر زن و شوهری یکدیگر را تهدید به افشای اطلاعات خصوصی نمایند با مجازات قانونی همراه خواهد بود؟
بله – در صورتی که مجرم و قربانی زن و شوهر باشند هیچ تغییری در اصل قضیه ایجاد نخواهد نمود و مجازات های قانونی مربوطه عیناً اجرا خواهد شد.
مجازات افشای اطلاعات خصوصی افراد در فضای مجازی چگونه است؟
با توجه به موارد مندرج در مواد 16 الی 18 قانون جرایم رایانه ای که به آن اشاره کردیم هر یک از مرتکبین به حبس از نود و یک روز تا دو سال و یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا چهل میلیون ریال و یا هر دو مجازات محکوم خواهند شد.
اما مجازاتی که ماده ی 5 قانون نحوه مجازات اشخاصی که در امور سمعی و بصری فعالیت های غیرمجاز می نمایند، در نظر گرفته به مراتب سنگین تر است.
این ماده بیان می کند:
مرتکبان جرائم زیر به دو تا پنج سال حبس و ده سال محرومیت از حقوق اجتماعی و هفتاد و چهار ضربه شلاق محکوم میشوند:
الف– وسیله تهدید قراردادن آثار مستهجن به منظور سوء استفاده جنسی، اخاذی، جلوگیری از احقاق حق یا هر منظور نامشروع و غیرقانونی دیگر.
ب – تهیه فیلم یا عکس از محلهایی که اختصاصی بانوان بوده و آنها فاقد پوشش مناسب میباشند مانند: حمامها و استخرها و یا تکثیر و توزیع آن.
ج- تهیه مخفیانه فیلم یا عکس مبتذل از مراسم خانوادگی و اختصاصی دیگران و تکثیر و توزیع آن.
پیگیری پرونده با وکیل کیفری متخصص
افشای اطلاعات خصوصی افراد در فضای مجازی دایره ی وسیعی از جرایم را در بر می گیرد. عمده ترین مسأله ای که در این میان مطرح است تهدید قربانیان با اهداف گوناگون می باشد. اما مسأله ی حائز اهمیت آثار و تبعات چنین جرایمی است که می تواند زندگی شخصی قربانیان را تحت شعاع قرار داده و تا پایان عمر همراه آنها باشد. از این رو نیاز به حمایت های قانونی بیشتری در این زمینه حس می شود.
یک وکیل کیفری خوب می تواند با ارائه ی راهکارهای حقوقی مناسب حامی شما باشد و قدم به قدم پرونده ی شما را پیش ببرد.
طبق قوانین قطعی ایران تجسس در زندگی مردم حرام است …………