اجاره روزانه منزل و مهم ترین نکات حقوقی آن که بایستی بدانید
اجاره روزانه منزل جرم نیست و مجازات قانونی ندارد، اما برای این کار به مجوزهای قانونی نیاز است. اگر نگاهی گذرا به آگهی های اجاره ی منزل داشته باشید، متوجه می شوید که گزینه هایی تحت عنوان اجاره روزانه منزل نیز به چشم می خورد. واحدهای مبله ای که به صورت روزانه و یا ساعتی به مسافرین ، گردشگران و افراد بومی اجاره داده می شود و مبالغ مختلفی برای اجاره ی آن در نظر گرفته شده است.
متقاضیان اجاره روزانه منزل از اقشار مختلفی هستند و با اهداف متفاوتی قدام به اجاره کوتاه مدت منازل می نمایند. از طرف دیگر نظارت بر چنین مساله ای بسیار دشوار و عملا غیرممکن است و می تواند بستر مناسبی برای بسیاری از تخلفات و جرایم به شمار رود.
- به نظر شما اجاره روزانه منزل در چه شرایطی جرم است؟
در ادامه برای کسب اطلاعات بیشتر با وکیل فرنیان فر همراه باشید.
اجاره روزانه منزل از منظر قوانین ایران
با توجه به افزایش مقوله ی گردشگری و سفر به خصوص در شهرهای بزرگ و مقاصد گردشگری اجاره ی کوتاه مدت و روزانه منازل مبله در کنار گزینه هایی مانند: هتل به مراتب از نظر اقتصادی مناسب تر است و در حال حاضر بازار اجاره کوتاه مدت منزل بسیار داغ است. قیمت های چنین منازلی با توجه به موقعیت مکانی، متراژ و امکانات متفاوت است و امکان اقامت چندین نفر به طور همزمان نیز وجود دارد. به طور کلی اجاره کوتاه مدت منزل به مدت زمان کمتر از 5 ماه اشاره می کند. همچنین داشتن شرایط صحت معاملات از جمله اهلیت برای طرفین معامله الزامیست.
در حالت عادی و متداول قرارداد اجاره منزل بر اساس قانون روابط موجر و مستاجر در دو نسخه تنظیم می شود و مدت زمان معمول آن یک سال است که در برخی مواقع قابل تمدید نیز خواهد بود. در قرارداد مذکور مبلغ اجاره مشخص است و امضای شهود نیز به چشم می خورد. به نظر شما تشریفات قانونی فوق در رابطه با تنظیم قرارداد های اجاره روزانه منزل نیز وجود دارد؟ آیا موجر و مستاجر با حضور در املاک اقدام به تنظیم قرارداد اجاره می نمایند و تمامی موارد قانونی قرارداد اجاره رعایت می شود؟ طبیعتا در بیشتر موارد خیر و چنین معاملاتی به صورت پنهان جریان دارد.
اکثر قرارداد های اجاره روزانه منزل میان مالک و مستاجر از قوانین قرارداد اجاره تبعیت نمی کند و در بیشتر موارد قرارداد کتبی وجود ندارد و خبری از احراز هویت طرفین نیست. اجاره روزانه منزل صرفا از طریق اخذ کارت ملی و مدارک شناسایی از مستاجر صورت می پذیرد و ارائه ی سند رسمی مالکیت از سوی فرد اجاره دهنده مطرح نیست. شرایطی را در نظر بگیرید که فردی ملک متعلق به دیگری را به صورت غیرقانونی به فرد دیگری اجاره داده است.
- به نظر شما چه مجازاتی در انتظار این فرد است و چگونه می توان از او شکایت نمود؟
اجاره روزانه منزل به مجوزهای قانونی نیاز دارد !
بد نیست بدانید که در صورت گزارش هرگونه جرم و تخلف، پلیس می تواند به چنین منازلی ورود کرده و حتی آن را پلمپ نماید. تصور کنید شخصی در منزل اجاره ای روزانه اقدام به برگزاری مهمانی مختلط نموده و مصرف مشروبات الکلی و مواد مخدر نیز در جریان است. طبیعتا پلیس حق ورود به این منزل را دارد و در نهایت پلمپ آن حتمیست. چنین مواردی در شرایطی ایجاد می گردد که صاحب اصلی ملک یا فردی که ملک را اجاره داده از قصد فرد برای اجاره ی منزل بی خبر است و ممکن است ملک او برای مدتها پلمپ باقی بماند. چرا که در رابطه با قرارداد اجاره روزانه منزل قصد و هدف افراد برای اجاره و سکونت مشخص نیست.
به همین دلیل و بر اساس مقررات موجود برای اجاره روزانه منزل بایستی مجوزهای لازم آن را از مراجع قانونی ذیصلاح مانند: سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و یا اداره اماکن اخذ کنید. در غیر این صورت اجاره منزل مبله به صورت ساعتی و یا روزانه تخلف است و احتمال پلمپ آن وجود دارد. البته این مورد را نیز یادآور می شویم که امکان تعقیب قضایی منازل مبله ای که بدون مجوز اجاره داده می شوند نیز وجود دارد.
اجاره روزانه منزل بستر مناسبی برای بسیاری از جرایم و تخلفات به شمار می رود.
به طور کلی دایره ی جرایم و تخلفاتی که به دنبال اجاره روزانه منزل به وقوع می پیوندند بالاست و حسب مورد می توان موارد بسیاری را در این زمینه نام برد. زنا و برقراری روابط نامشروع، مصرف مشروبات الکلی و مواد مخدر ، اختفای مجرمین و متهمین فراری، برگزاری مهمانی های مختلط و بسیاری جرایم مشابه از جمله مواردیست که به وفور به چشم می خورد. طبیعتا در صورت وقوع هریک از موارد فوق ملک مزبور پلمپ می گردد و صاحب اصلی ملک نیز بایستی در مقابل قانون پاسخگو باشد. از این رو توصیه می کنیم که بدون اخذ مجوزهای قانونی لازم برای اجاره کوتاه مدت ملک خود اقدام نکنید.
انجام مشاوره حقوقی و ارائه راهکار
اجاره روزانه منزل موضوعی است که دیدگاه های مثبت و منفی فراوانی برای آن وجود دارد. به عقیده ی عده بسیاری از افراد اجاره روزانه منزل گزینه ای مناسب و اقتصادی به شمار می رود و هرگونه دخالت در این زمینه به نوعی تجاوز به حریم خصوصی افراد است. در مقابل مخالفین این مساله بر این باورند که اجاره روزانه منزل می توند بستر مناسبی برای بسیاری از تخلفات و جرایم را ایجاد نماید و مشکلات اخلاقی فراوانی به همراه خواهد داشت.
موضوعی که در این میان حائز اهمیت است، مساله ی اجاره روزانه منزل واقعیتی است که در سطح جامعه جریان دارد و در صورت عدم آگاهی از نکات حقوقی و قانونی آن می تواند مشکلات متعددی به همراه داشته باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره حقوقی تخصصی در این زمینه می توانید از طریق راه های ارتباطی زیر با فرنیان فر وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.