ابطال اجراییه دادگاه به چه صورت امکانپذیر است؟

ابطال اجراییه دادگاه به چه صورت امکانپذیر است؟ ابطال اجراییه دادگاه به معنی لغو حکم اجراییه صادره از دادگاه است و از این طریق می توان آن را باطل و بلااثر نمود. اجراییه در پروسه هایی نظیر مطالبه طلب از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و جزء مهم ترین مراحل قانونی پرونده به حساب می آید.

حال تصور کنید اجراییه ای صادر گردیده که فاقد وصف قانونی است و یا اشتباهی در صدور آن رخ داده است. به نظر شما ابطال اجراییه دادگاه در چنین شرایطی امکانپذیر است؟ آیا از مراحل قانونی آن اطلاعی دارید؟ در ادامه برای کسب اطلاعات بیشتر با وکیل فرنیان فر همراه باشید.

اجراییه دادگاه چیست؟

برگه ی اجراییه دادگاه سند و نوشته ای است که به همراه پاره ای تشریفات قانونی خاص تنظیم می شود و حاوی دستوراتی است که از سمت دادگاه و با توجه به مطالبات خواهان اخذ گردیده است. نسخه ای از برگه ی اجراییه دادگاه به خوانده ( محکوم علیه ) ابلاغ می گردد و موعد و نحوه ی اجرای دستورات دادگاه به اطلاع شخص می رسد.

ابطال اجراییه دادگاه

برای مثال:

پرونده ای را تصور کنید که خواهان بدهی خود را از خوانده مطالبه نموده و دادگاه اجراییه ای مبنی بر توقیف اموال خوانده صادر کرده است. در چنین شرایطی نسخه ای از برگه ی اجراییه برای محکوم علیه ابلاغ می گردد که حاوی شرح دستور دادگاه است. دایره ی اجرای احکام بر اساس اجراییه مذکور می تواند اقدامات لازم را انجام دهد و تمامی این مراحل به منظور حفظ حقوق خواهان پیش بینی شده است.

با توجه به حجم انبوه پرونده ها در مراجع دادگستری طبیعتا ممکن است در پروسه ی دادرسی و صدور احکام و آرای قضایی اشتباهاتی رخ دهد و یا تشریفات قانونی مورد نظر به درستی صورت نپذیرد.

هرگاه شخص خوانده ( محکوم علیه ) یا اشخاص ثالث تشخیص بدهند که اجراییه صادره از سوی دادگاه خلاف موازین قانونی صادر گردیده و یا با حقوق آنها در تضاد است، می توانند اعتراض خود را نسبت به آن اعلام کرده و بدین ترتیب ابطال اجرایه دادگاه امکانپذیر خواهد بود.

ابطال اجراییه در چه شرایطی امکانپذیر است؟

قانون پاره ای شرایط را برای ابطال اجراییه دادگاه در نظر گرفته است که مهم ترین آنها به شرح زیر می باشد:

  • اجراییه دادگاه بر خلاف موازین شرعی و قانونی و یا بدون رعایت تشریفات قانونی صادر گردیده باشد و به اصطلاح جهت قانونی نداشته باشد.
  • اثبات جعلی بودن اسناد و مدارکی که بر اساس آن اجراییه دادگاه صادر گردیده است.
  • اثبات و پذیرش اعسار محکوم علیه نزد دادگاه می تواند ابطال اجراییه دادگاه را امکانپذیر سازد.
  • ابطال اجراییه در صورتی که به آدرس اشتباه ارسال گردد، امکانپذیر است.
  • تضاد دستورات اجراییه با سایر آرا و تصمیمات قضایی.
  • اشتباه در هویت طرفین پرونده.

برای مثال: اجراییه علیه شخص دیگری صادر گردیده باشد که در واقع محکوم علیه اصلی پرونده نیست. به طور کلی هرگونه اشتباه تایپی در متن اجراییه که موجب تضییع حقوق سایر افراد گردد، امکان ابطال اجراییه را فراهم می نماید. البته در پاره ای موارد امکان تصحیح اجراییه دادگاه بدون ابطال آن نیز وجود دارد که تصمیم گیری در این رابطه با دادگاه صالح صادرکننده ی اجراییه خواهد بود.

  • اشتباه در موضوع حکم اصلی دادگاه می تواند موجب ابطال اجراییه دادگاه را نیز فراهم نماید. به عبارت دیگر اجراییه به دنبال حکم اصلی صادر می شود و در صورتی که حکم اصلی به اشتباه صادر گردیده است، طبیعتا اجراییه فاقد ارزش قانونی خواهد بود.
  • در شرایطی که حکم اصلی دادگاه به مرحله ی قطعیت نرسیده و به اصطلاح نهایی نشده است، امکان صدور اجراییه دادگاه وجود ندارد و در صورت صدور می توان ابطال آن را درخواست نمود.
  • وقوع هرگونه تخلف در مراحل توقیف یا مزایده که در تضاد آشکار با قانون و یا حقوق افراد ثالث باشد، می تواند موجب ابطال اجراییه گردد.
  • اجرای حکم دادگاه که در متن اجراییه قید گردیده نیازمند رعایت پاره ای تشریفات قانون و رسمی خاص است. عدم رعایت تشریفات مذکور می تواند موجب ابطال اجراییه دادگاه گردد.
  • تنظیم دادخواست امری بسیار مهم است و در واقع آغاز فرایند رسیدگی قضایی با توجه به متن دادخواست شما می باشد. چنانچه در متن دادخواست اشتباهی رخ دهد و یا برخلاف واقع تنظیم گردد و به تایید برسد، اجراییه ای که بر مبنای آن صادر گردیده، قابل ابطال خواهد بود.

در نظر داشته باشید که دلایل قانونی ابطال اجراییه ثبت و دادگاه محدود به موارد فوق نیست و از نظر قانونی موارد و شرایط متعددی برای ابطال اجراییه دادگاه وجود دارد که جزئیات دقیق تر آن را می توانید از طریق مشاوره با وکیل متخصص و باتجربه کسب نمایید.

نکاتی در رابطه با ابطال اجراییه دادگاه

مرجع قضایی صالح برای رسیدگی به دعوی ابطال اجراییه دادگاه، همان دادگاهی است که حکم اجراییه را صادر نموده و فرایند رسیدگی به پرونده در آن حوزه جریان داشته است.

  • برای درخواست ابطال اجراییه دادگاه نیاز به تنظیم دادخواست ابطال اجراییه دارید.
  • به همراه دادخواست ابطال اجراییه می توان تقاضای اعاده وضع به حالت سابق (جبران ضرر و خسارت و حقوق از دست رفته خوانده ) را مطرح نمود.
  • در دعوی ابطال اجراییه خوانده، خواهان اجرای اجراییه ( دعوی اصلی ) است و نبایست دادگاه صادر کننده را به عنوان خوانده در نظر گرفت.
  • خوانده ( محکوم علیه ) یا اشخاص ثالث بایستی دلایل، مدارک و اسناد قانونی و محکمی در رابطه با ابطال اجراییه دادگاه ارائه دهند و از این طریق اعتراض خود را عنوان نمایند.
  • تصمیم دادگاه مبنی بر ابطال اجراییه یا عدم ابطال آن قطعیست و قابل اعتراض نخواهد بود.

ارائه مشاوره حقوقی

صدور اجراییه دادگاه را می توان به عنوان مهم ترین مرحله ی دادرسی محسوب نمود و قانونگذار احکام و شرایط خاصی را برای آن وضع کرده است. از آنجایی که اجراییه الزاماتی را برای خوانده ( محکوم علیه ) به وجود می آورد و اجرای آن ممکن است با حقوق و منافع افراد در تضاد باشد، قانون پیش بینی هایی را برای ابطال آن نموده و از این طریق حمایت های لازم پیش بینی شده است.

انتخاب وکیل متخصص حقوقی و باتجربه در این امر ضمن ارائه ی مشاوره ی حقوقی دقیق و تخصصی، نکات و جزئیات بیشتری در اختیار شما قرار می دهد و بهترین نتایج را در کوتاه ترین زمان ممکن برای پرونده ی شما رقم خواهد زد.

برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره حقوقی تخصصی در این زمینه می توانید از طریق راه های ارتباطی زیر با فرنیان فر وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *